rij, boekhandel, recensie tot nationale en internationale bekendheid leidt, wordt bepaald door factoren die niet in de eerste plaats van intrinsiek literaire aard zijn. De grootte van de doelgroep, de verkoopbaarheid van een genre, de verkoopbevorderende energie van een uitgeverij, de smakelijkheid van een onderwerp voor recensenten spelen een grote rol. Zo zijn namen van uitgeverijen als North Point Press en New Directions, die garant staan voor het allerhoogste literaire gehalte, in Nederland veel minder bekend dan Harper & Row of Bantam Books.
Misschien wordt hetgeen hier in Nederland aan Engelstalige literatuur wordt besproken en aangeboden ook nog bepaald door een ‘eigen Nederlandse kijk’. Het komt mij in ieder geval voor dat hetgeen hier aandacht krijgt weleens verschilt van hetgeen in het buitenland als belangrijk wordt gezien. Men moet Nederlandse boekbesprekingen van Engelse literatuur lezen om te merken hoeveel werk met ‘typisch Engelse thema's’ zoals public school, country-house life en Engelse humor er nog steeds verschijnt. Alleen hier te lande krijgt de door de media gecreëerde mythe van de Bloomsbury-groep nog devoot-serieuze aandacht. Afgaand op hetgeen hier aan Amerikaanse literatuur besproken wordt, zou men ook kunnen denken dat de Verenigde Staten uit twee onderscheiden cultuurgebieden bestaat: Californië en Nieuw-Engeland, en dat daartussen nooit een boek wordt gepubliceerd. Het meest opvallend aan de Nederlandse berichtgeving over Engelstalige literatuur is wat ik zie als de onverantwoordelijkheid ervan. Een typische boekbespreking in een toonaangevend avondblad biedt een persoonlijke kijk van liefst een bekende Nederlander. Een objectieve evaluatie, het plaatsen van een werk in een traditie of achtergrond komt op de laatste plaats, of schijnt niet ter zake te zijn. Het moet allemaal even makkelijk hapbaar en persoonlijk betrokken zijn. Zouden we kunnen spreken van een McRecensie cultuur?
Wie prijs stelt op evenwichtige en onderlegde berichtgeving kan beter terecht bij boekbesprekingen in de Listener, waarvan de faam de laatste jaren sterk is gestegen. Ook de Observer blijft het lezen waard. Hoewel de informatieve New York Times Book Review een weinig selectief overzicht van recente publikaties biedt, en de kwaliteit ervan wisselt, blijft ook dit een goede bron om snel een overzicht te krijgen van de belangrijkste nieuwe uitgaven.
Wie niet slechts geïnteresseerd is in berichtgeving over literatuur, maar rechtstreeks wil kennismaken met het beste proza en de nieuwste poëzie wordt verblind door de overdaad aan literaire en algemene tijdschriften. Er zijn talloze vaak kortstondig levende ‘little magazines’ die poëzie publiceren en bespreken, en veel algemene tijdschriften zoals Salmagundi of Southern Review die regelmatig literair werk van hoge kwaliteit publiceren. Voor Amerikaanse poëzie moet de American Poetry Review genoemd worden, dat een toonaangevende selectie sinds het begin van de jaren zeventig heeft geboden. Om bij te blijven op het gebied van de Engelse poëzie kan men zich het best abonneren op de Poetry Book Society Publications Series (21 Earls Court Square, Londen sw5 9de). Wat proza betreft zal het bekend zijn dat het Cambridge-tijdschrift Granta enige jaren de toon heeft aangegeven. In de Verenigde Staten heeft de American Review onder leiding van Theodore Solotaroff jarenlang een vergelijkbare rol vervuld. Ik heb het een tijdlang niet gezien, en weet niet of de serie inmiddels ter ziele is.
Het meest waardevol blijven de bekendste tijdschriften: de New York Review of Books (een clone daarvan is de London Review of Books), en de Times Literary Supplement (in de wandelgangen tls). Hierin worden niet alleen bronnen aangeboord of vermeld, maar met name in de Review worden ook essays en langere beschouwingen over de literatuur en haar kritiek geboden, die de discussies in de specifieke vaktijdschriften voor een breder publiek vertalen. Soms zijn zij zelfs het forum voor een debat - althans als dat niet alleen de vakspecialisten maar ook het grote publiek interesseert. Zo wordt op dit moment in de rubriek ingezonden