oorlog geboren zijn. Ook mijn generatie is opgevoed met oordelen die aan de hand van de oorlog gemaakt worden. Die bepalen de normen waarmee men dient te leven. Ik heb het zelf jarenlang moeilijk gevonden om de Russen, die mijn moeder bevrijd hadden, als dreiging te zien. Integendeel, ik keek graag naar heroïsche Russische oorlogsfilms, en had een voor mij beeldende, maar vermoedelijk vooral door de verfilming van romans als Dokter Zjivago bepaalde visie op de weidsheid van het Russische landschap. Veel later heb ik me gerealiseerd dat het in Siberië nog kouder was dan in Polen.
De oorlog is voor joden, onverwerkbaar, een veel eenduidiger caesuur dan voor nietjoden. Men was slachtoffer, en de jongere generatie wil dat niet langer zijn. Tot voor kort kon men op twee manieren aan ‘de door anderen opgelegde lotsverbondenheid’ ontkomen. Ten eerste door te vertrekken naar Israël: een versterking. Ten tweede, het alternatief, door zich aan te passen aan de Nederlandse ‘gastvrije’ samenleving: een ontkenning. Beide opties zijn inmiddels minder open, een derde weg is moeilijk te vinden en misschien nog wel moeilijker te leven. Israël is ondanks het feit dat de mode om te twijfelen aan het bestaansrecht ervan voorbij is, geen echte mogelijkheid. En, zoals ik al eerder schreef, integratie is moeilijk. Je blijft nu eenmaal altijd een jood in de ogen van anderen. Zo is mij tijdens de affaire Fassbinder, waarmee ik om allerlei redenen niets te maken wilde hebben, steeds als jodin gevraagd wat ik ervan dacht. Andere joden verzekerden mij dat zij er ook zo'n last van hadden. Ik werd opgebeld over Croiset, terwijl ik hem niet ken, door mensen met wie ik nooit over het jood-zijn praat, maar bijvoorbeeld uitsluitend over koken of sport. Het was in die zwart-wit situatie niet mogelijk te abstraheren van de actuele politiek, en dus zweeg ik liever. Er was een sentiment dat ik met de actievoerders deelde, een wanhoop over de mogelijke en onmogelijke integratie. En een referentie aan een niet begrepen herinnering, die deel uitmaakt van de realiteit van alledag. Die herinnering maakte dat veel mensen die ik ken in die dagen overstuur raakten en de opkomst van een nieuw soort antisemitisme vreesden. Deze gevoelens werden niet begrepen of vervormd tot woorden over leed en oorlog, die door hun gebrek aan analysekader niet anders dan als clichés konden overkomen.
Het ongevoelige van niet-joden, die op een keurige toon zeiden alle begrip te hebben voor de gekwetste gevoelens, was vermengd met een schuld waarop niet-joden vaak worden aangesproken. Joden en schuld, dat is misschien een Nederlandse combinatie. Het is als Nederlander ook moeilijk te leven in een wereld waarin iedereen goed was, terwijl die mythe steeds doorzichtiger wordt. Ik ben dan ook steevast upset over de schuldbelijdenis van de christelijke kerken in de joods-christelijke dialoog. Alsof schuldbelijdenis ons een stap verder helpt!
De herinnering verschilt, de rouw wordt op een andere manier verwerkt, en joden en nietjoden hebben hun beeld van de wereld op verschillende manieren laten bepalen. Ik realiseerde mij dat toen ik voor het eerst in Jeruzalem in Yad Washem, de grote gedenkplaats van de moord op joden, rondliep. Ik, die nota bene geschiedenis gestudeerd had, werd daar geconfronteerd met een nieuw soort kijken naar die oorlog. Ik had geleerd dat er uit Nederland zoveel joden waren gedeporteerd, en in boeken had ik ook wel de aantallen uit andere landen gelezen. Maar ik had de optelsom nooit gemaakt, en had de zes miljoen nooit afgezet tegen de totale joodse wereldbevolking. Het was gewoon nooit bij me opgekomen. En op de een of andere manier ontroerde het om enorme aantallen joden nu eens niet te zien vergelijken met naties, maar met andere joden die in andere landen leefden. In verafgelegen plaatsen als Jemen of Turkije; landen waarvan ik de geschiedenis nauwelijks ken. Het was een nieuw soort inzicht dat ik ook kreeg bij het lezen van Ferdinand Braudels werk over de Middellandse Zee, waarin hij zo prachtig liet zien dat dit gebied geografisch een eenheid was. Hoe de kruiden uit Libanon ver-