Medewerkers aan dit nummer
e.m. barth is hoogleraar Analytische filosofie en Logica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Promoveerde op een studie over empirische logica. Publiceerde in De Gids ‘De algemene Hond en het Niets’, ‘Arne Naess en de filosofische dialektiek’, ‘Naar een praxis-georiënteerde theorie van het intersubjectief argumenteren’, ‘Strategieën van machtsonthouding’ en ‘Het dialogische perspectief van Evert Willem Beth’. Publiceert daarnaast over dialooglogica, seksisme en vrouwenemancipatie, en pragmatiserende taalanalyse. Vanaf 1976 cursussen over seksisme en strategieanalyse. Meest recente boek (met R.T.P. Wiche): Problems, Functions and Semantic Roles - A Pragmatists' Analysis of Montague's Theory of Sentence Meaning (1986). Meest recente publikatie: Empirische en empiristische logica (North-Holland, 1987).
j.h. brinks, wetenschappelijk onderzoeksmedewerker bij het Instituut voor Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bereidt een dissertatie voor over ‘de veranderingen in de ddr-geschiedwetenschap na het achtste partijcongres van de sed in 1971 tot 1987 ten aanzien van de Duitse geschiedenis’.
raymond corbey (1954), studeerde wijsbegeerte, culturele antropologie en psychologie. Verbonden aan het Filosofisch Instituut van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Publiceerde in De Gids (1983) over het verschijnsel verzamelen, en in diverse filosofische vaktijdschriften, o.a. over het mensbeeld van Max Scheler.
b. delfgaauw (1912) studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Promoveerde in 1947 op Louis Lavelle. Van 1947-1961 docent aan de Universiteit van Amsterdam voor existentie-filosofie. In 1961 hoogleraar wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit te Groningen.
adriaan van dis (1946) debuteerde in 1983 met Nathan Sid. Voorts verschenen Casablanca. Verhalen en schetsen (1985) en Een barbaar in China. Een reisverhaal (1987). Van Dis is sinds nummmer 9 1987 redacteur van De Gids.
h. gallacher (1946) studeerde sociologie en wijsbegeerte. Promoveerde in 1986 op een proefschrift over een wetenschapsfilosofisch onderwerp (Identificatie en Descriptie).
In 1984 verscheen van hem in De Gids een bijdrage over deugd en ondeugd in de moderne architectuur. Publiceert regelmatig over vogelstudie en vogelbescherming (Vogels leren kennen, De spreeuw, Gids voor vogelonderzoek). Toen hij dit artikel schreef was hij hoofd van de afdeling Fauna en Flora van het Ministerie van landbouw.
kristien hemmerechts (1955) debuteerde in 1987 met de roman Een zuil van zout (Houtekiet) en publiceerde dit jaar de verhalenbundel Weerberichten (Houtekiet).
michel huisman (1944) debuteerde in 1981 in De Gids. Hij gaf in eigen beheer de bundel Bij neonlicht en het vouwen van de nacht uit.
martien j.g. de jong schreef gedichten en essays, o.a. Maurice Gilliams. Een essay (1984), Honderd jaar later. Essays over schrijvers en geschriften uit de Beweging van Tachtig (Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden, Herman Gorter, Willem Kloos, Albert Verwey; 1985), Vrede ende Vrolicheyt. Kerstfeest in de middeleeuwen (cultuurhistorische essays met tekstuitgaven en vertalingen; 1985), De waarheid (?) omtrent Richard Simmillion (een essay over een onvoltooide autobiografie van Willem Frederik Hermans; 1986), Ter perse: De dichter en zijn rechters. Een pleidooi voor eerlijkheid en begrip inzake Nederlandse schrijvers onder Duitse bezetting (1988).
k. kolthoff (1936) studeerde psychologie, was werkzaam in de onderwijsresearch en lid van de Tweede Kamer. Hij publiceerde artikelen over hoger onderwijs, consumptiebeleid en gezondheidszorg.
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids sinds 1983. Recente publikaties: De killer. Over poëzie en poetica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986), Het leven op stoomschepen (gedichten, 1986), X kijkt in Y. Vijf causerieën over Pierre Kemp (1986), Raad van Alfabet (kanttekeningen bij poëzie, 1987), Het veterdiploma (gedichten voor kinderen, 1987), Dit lege hart. Over J.C. Bloem (1987). In de zomer van 1988 verscheen een ruime keuze uit zijn Gids-kronieken en essays: De geheimen van wikke en dille.
geert maessen (1958) studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.