Medewerkers aan dit nummer
paul casparie (1947), studeerde psychologie, linguïstiek en filosofie. Free-lance journalist. Publiceerde onder andere in Propria Cures, De Gids, Psychologie en Intermagazine.
remco ekkers (1941), schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Publiceerde gedichten in De Gids, Raster, Wolfsmond en Hollands Maandblad. In de Zeeuwse Slibreeks verscheen de cyclus Buurman (1979). In 1986 verscheen zijn bundel Een faun bij de grens.
ron elshout (1956), studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is thans docent Nederlands. Hij publiceerde essays (o.a. over Faverey en Achterberg) en poëzie in diverse tijdschriften, zoals Bzzlletin en De tweede Ronde. In 1986 verscheen De wervels van je rug.
philip van der eijk (1962), studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit van Leiden en is thans aldaar verbonden als medewerker aan de afdeling Griekse taal- en letterkunde. Hij is werkzaam aan een dissertatie over Aristoteles' droomtheorie. Hij publiceerde eerder onder andere in Literop (poëzie; proza; vertalingen van Rilke, Hölderlin, Novalis), De Gids (‘De schizofrenie van de schrijver’, oktober 1986), Bzzlletin (Georg Trakl-vertalingen, november 1987) en bundelde zijn essays in Wildgroei.
louise o. fresco (1952), verbonden aan de vakgroep tropische plantenteelt van de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Was vele jaren werkzaam als tropisch landbouwkundige, onder andere in Afrika. Medewerkster van Het Parool en non-fiction recensent van de boekenbijlage van Vrij Nederland.
j. goudsblom, hoogleraar in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
jan kostwinder (1960), studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Hij is medeoprichter en redacteur van het literaire tijdschrift Adem.
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids sinds 1983. Recente publikaties: De killer. Over de poëzie en poetica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986), Raad van alfabet (1987) en X kijkt in Y - Over Pierre Kemp (vijf radiotoespraken, 1987).
herman de lange (1941), wetenschappelijk medewerker aan het Polemologisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij promoveerde op De bewapeningswedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie 1945-1980 (1982).
johan polak (1928), medeoprichter van Polak & Van Gennep Uitgeversmaatschappij nv in 1963. Studeerde klassieke talen en publiceert met enige regelmaat artikelen op dit gebied. Een selectie hiervan, eerder opgenomen in NRC Handelsblad, verscheen in 1984 onder de titel Zeven kleine studies. Begin 1988 ontving hij van de Universiteit van Amsterdam het eredoctoraat in de klassieke letteren.
evert van uitert (1936), volgde in 1985 Hans Jaffé op als hoogleraar in de geschiedenis van de moderne kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien werkte hij vele jaren aan het Kunsthistorisch Instituut in Utrecht bij de afdeling iconologie en kunsttheorie. Publiceerde o.a. over Van Gogh en voerde (samen met Michael Hoyle) de redactie van de grote Engelstalige uitgave gewijd aan het Van Goghmuseum, onlangs verschenen als het tweede deel in de serie Art Treasures of Holland. Recente publikatie: Het geloof in de moderne kunst (1987).