Medewerkers aan dit nummer
frida balk-smit duyzentkunst (1929), hoogleraar taalkunde van het hedendaagse Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Schreef De grammatische functie. Methode van grammaticale analyse, aan het Nederlands gedemonstreerd (dissertatie, 1963); Een referentiële identiteitskrisis (oratie, 1972). Voorts verscheidene wetenschappelijke artikelen, waarin de fundamentele beperkingen van de generatieve grammatica worden besproken, en andere waarin de hechte band tussen taalkundig onderzoek en poëzieanalyse wordt aangetoond. Zij is een verklaard voorstander van grammatica-onderwijs op de lagere school, waaraan zij, ook buiten de ‘vak’-pers, enkele artikelen wijdde.
l.k.h. van beek debuteerde in 1987 in De Tweede Ronde met het verhaal ‘Terugblik op Asmere’.
huub beurskens (1950), kunstopleiding. Redacteur van Het Moment. Recente publikaties: de poëziebundel ‘Het vertrek’ (1985) en in proza Slapende hazen (1986). In het nabije verschiet zijn te verwachten de dichtbundel ‘Charme’ en het verhalend proza Badhok.
antoine bodar, historicus en kunsthistoricus, als docent verbonden aan het Kunsthistorisch instituut der Rijksuniversiteit te Leiden. Promoveerde op het werk van André Jolles.
marja brouwers (1948), debuteerde in 1984 met de roman Havinck. In 1985 publiceerde zij de familiekroniek De feniks, in voorbereiding is de roman De Lichtjager. Zij verblijft momenteel in de Verenigde Staten als Writer in residence aan de University of Minnesota.
h.g. van bueren (1925), studeerde sterrenkunde en theoretische fysica te Leiden. Hij promoveerde in 1956 bij prof. dr. H.B.G. Casimir op het proefschrift Electrical conductivity and lattice defects in cold-worked metals. Diverse malen hoogleraar, o.a. in Leiden en Utrecht. Sinds 1979 voorzitter van de Raad van advies voor het wetenschapsbeleid.
remco ekkers (1941), schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Publiceerde gedichten in De Gids, Raster, Wolfsmond en Hollands Maandblad. In de Zeeuwse Slibreeks verscheen de cyclus Buurman (1979). In 1986 verscheen zijn bundel Een faun bij de grens.
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids sinds 1983. Recente publikaties: De killer. Over de poëzie en poetica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986), Raad van alfabet (1987) en X kijkt in Y - Over Pierre Kemp (vijf radiotoespraken, 1987).
harry mulisch (1927), redacteur van De Gids sinds 1965. Recente publikaties: Opus Gran (poëzie, 1982), Egyptisch (poëzie, 1983), De aanslag (roman, 1982), Het boek (essay, 1984), Hoogste tijd (roman, 1985) en De pupil (roman, 1987).
marijke smalbraak (1941), is hoofddocent bij het Engels seminarium van de Universiteit van Amsterdam, waar zij Engelse en Amerikaanse letterkunde doceert. Zij schreef een studie over de achttiende-eeuwse Engelse schrijver Samuel Richardson. De laatste jaren heeft zij zich vooral toegelegd op het literaire werk van vrouwelijke auteurs, onder wie de romanschrijfster George Elliot, en publiceerde zij artikelen over de hedendaagse Amerikaanse schrijfsters Pamela Whitettadas en Cynthia Ozick.
hubert smeets (1956), schrijft een binnenland-kroniek in De Gids sinds nr 1, 1987. Is redacteur van NRC Handelsblad.
evert van uitert (1936), volgde in 1985 Hans Jaffé op als hoogleraar in de geschiedenis van de moderne kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien werkte hij vele jaren aan het Kunsthistorisch Instituut in Utrecht bij de afdeling iconologie en kunsttheorie. Publiceerde o.a. over Van Gogh en voerde (samen met Michael Hoyle) de redactie van de grote Engelstalige uitgave gewijd aan het Van Goghmuseum, onlangs verschenen als het tweede deel in de serie Art Treasures of Holland. Recente publikatie: Het geloof in de moderne kunst (1987).