Medewerkers aan dit nummer
christien brinkgreve (1949). Studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef samen met Michel Korzec Margriet Weet Raad. Gevoel, gedrag, moraal 1938-1978 en promoveerde in 1984 op Psychoanalyse in Nederland. Een vestigingsstrijd. Thans hoogleraar vrouwenstudies aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
marius buning is als docent Engelse letterkunde werkzaam aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Naast artikelen en recensies over James Joyce en Samuel Beckett publiceerde hij in 1986 T.F. Powys: A Modern Allegorist. Hij is eindredacteur van de Dutch Quarterly Review of Anglo-American Letters.
nico h. frijda (1927). Studeerde van 1945-1951 psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (promotie in 1956). Vanaf 1965 tot nu hoogleraar psychologische funktieleer aan de Universiteit van Amsterdam. Belangrijke publikaties: De betekenis van de gelaatsexpressie (proefschrift), Gelaat en karakter, Kunnen mensen denken?, Post uit Friesland, The emotions.
wiel kusters (1947). Redacteur van De Gids sinds 1983. Recentste publikaties: De killer. Over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986) en Raad van Alfabet (1987).
johan polak (1928). Medeoprichter van Polak & Van Gennep Uitgeversmaatschappij nv in 1963. Studeerde klassieke talen en publiceert met enige regelmaat artikelen op dit gebied. Een selectie hiervan, eerder opgenomen in NRC Handelsblad, verscheen in 1984 onder de titel Zeven kleine studies.
c. schmidt is socioloog en als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Sociale Geografie van de Universiteit van Amsterdam. In 1986 promoveerde hij op het proefschrift Om de eer van de familie. Het geslacht Teding van Berkhout 1500-1950; een sociologische benadering (De Bataafsche Leeuw, Amsterdam 1986).
abram de swaan (1942). Hoogleraar in de verzorgingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychoanalytisch therapeut. Redacteur van De Gids sinds 1969. Publikaties: De mens is de mens een zorg (1982), Halverwege de heilstaat (1983), Nood en deugd: over altruïsme en collectieve actie (1984), Het lied van de kosmopoliet (1987).
hubert smeets (1956). Schrijft een binnenland-kroniek in De Gids sinds nummer 1, 1987. Is redacteur van NRC Handelsblad.
louis m. tas, zenuwarts, vrij gevestigd als psychoanalyticus en -therapeut in Amsterdam. Was verbonden aan de polikliniek kinderpsychiatrie van de Universiteit van Amsterdam voor het superviseren van gezinstherapie. Was redacteur van Propria Cures en Nederlands Tijdschrift van Psychotherapie. Publiceerde Dagboek uit een kamp (ps. Loden Vogel). Voorts beschouwingen over emoties naar aanleiding van verschenen boeken en als inleiding bij zijn vertaling van J.P. Sartre's Esquisse d'une théorie des emotions.
evert van uitert (1936) volgde in 1985 Hans Jaffé op als hoogleraar in de geschiedenis van de moderne kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien werkte hij vele jaren aan het Kunsthistorisch Instituut in Utrecht bij de afdeling iconologie en kunsttheorie. Publiceerde o.a. over Van Gogh en voerde (samen met Michael Hoyle) de redactie van de grote Engelstalige uitgave gewijd aan het Van Goghmuseum, onlangs verschenen als het tweede deel in de serie Art Treasures of Holland. Recente publikatie: Het geloof in de moderne kunst (1987).
peter de voogd (1942) is universitair hoofddocent van de vakgroep Engels van de Vrije Universiteit te Amsterdam en secretaris van de International Association of Word and Image Studies. Hij promoveerde op een proefschrift over de relatie woord en beeld in het werk van Henry Fielding en William Hogarth en publiceerde verder over Laurence Sterne en Whyndam Lewis.