Medewerkers aan dit nummer
rené bekius (1946). Studeert geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Rijksuniversiteit Leiden.
frank bovenkerk (1943). Wetenschappelijk medewerker aan de vakgroep stadsstudies van de Rijksuniversiteit Utrecht. Publiceerde samen met anderen Vreemd volk, gemengde gevoelens. Buitenlanders in oude stadswijken (Boom, 1985).
aart g. broek. Studeerde literatuurwetenschap en Nederlands in Amsterdam. Is thans leraar Nederlands in Willemstad op Curaçao.
fréderique van cleeff-hiegentlich. Studeerde geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde onder meer artikelen over de Joodse verlichtingsbeweging in Berlijn en in Holland.
annemarie cottaar (1955). Studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hoofdvak sociaal-economische geschiedenis. Werkt sinds 1983 free-lance onder andere voor het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur en als wetenschapsjournaliste.
cees cruson (1944). Studeerde rechten en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en is thans medewerker bij de vakgroep Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkt aan een studie over de Hugenoten in Amsterdam.
wiel kusters (1947). Redacteur van De Gids. Meest recente publikaties: Een bezoek aan de leermijn (1984), Een Nederlandse titel (vertalingen van poëzie van Oskar Pastior, 1985) en Salamanders vangen (kindergedichten, 1985).
herman de liagre böhl (1943). Wetenschappelijk hoofdmedewerker bij de vakgroep geschiedenis van de politieke theorieën aan de Universiteit van Amsterdam. Promoveerde in 1973 aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Herman Gorter. Zijn politieke activiteiten van 1909 tot 1920 in de opkomende communistische beweging in Nederland.
jan lucassen. Wetenschappelijk medewerker sociale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Promoveerde in 1984 op het proefschrift Naar de kusten van de Noordzee. Trekarbeid in Europees perspectief 1600-1900.
william h. mcneill (1917). Hoogleraar in de geschiedenis aan de universiteit van Chicago. Belangrijkste boeken: The Rise of the West (1963), Plagues and peoples (1976; Nederlandse vertaling 1985) en The Persuit of Power (1982).
rik planting (1954). Studeert Nederlandse taal- en letterkunde. Free-lance journalist.
hugo pos (Paramaribo, 1913). Was vice-president van het gerechtshof te Den Haag. Publiceerde diverse verhalen in New Foundland en Maatstaf, en gaf in eigen beheer de bundel Kwatrijnen uit.
igma van putte (Willemstad, 1938). Studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Amsterdam. Doceert Spaans aan een middelbare school. Publiceerde eerder over theater in Latijns-Amerika.
abram de swaan (1942). Redacteur van De Gids en hoogleraar bij de vakgroep verzorgingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Recente publikaties: De mens is de mens een zorg (1982), Halverwege de heilstaat (1983) en Het medisch regiem (1985).
aleid truijens (1955). Studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Publiceerde onder meer Over de verhalen van F.B. Hotz (1982). Regelmatig medewerkster aan De Gids en NRC Handelsblad.
wout ultee (1946). Verbonden aan het Sociologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Utrecht.
wim willems (1951). Studeerde Nederlands en algemene literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als bijvak sociale geschiedenis. Publiceerde met Annemarie Cottaar Indische Nederlanders. Een onderzoek naar beeldvorming. Free-lance werkzaam voor uitgeverijen, het ministerie van