Summa: Diese Insel oder Landschaft Jemen ist überflüssig reich an köstlichen Früchten und Nahrung.’ (blz. 148-150)
Niet steeds is Wilds oordeel over de Turkse samenleving negatief. Integendeel. Zo prijst hij onder meer de rechtspraak (blz. 172).
Belangwekkend is voorts zijn beschrijving van de berg Sinaï (blz. 173), van Cairo, Damaskus en Jeruzalem. Wild vermeldt verschillende malen, dat dronkenschap - het gebruik van wijn is immers door de profeet verboden - streng wordt gestraft. De grote eerbied voor papier (!) treft hem: ‘Sprechen, es sei gemacht, daß man Gottes Wort solle darauf schreiben’ (blz. 256). Deze eerbied voor papier was ook Busbecq tijdens zijn verblijf in Constantinopel (1554-1562) opgevallen. Ook de dansende derwisjen trekken uiteraard zijn aandacht (blz. 257), evenals de Turkse baden in Cairo. Het valt hem op, dat gelovige Turken toch veel de hulp inroepen van waarzeggers en duivelbezweerders. Over het onderwijs, over begrafenissen, over de badhuizen, het vasten en allerlei levensgewoonten in Cairo verneemt de lezer velerlei gedetailleerde bijzonderheden. Over het algemeen vindt Wild de Turken beschaafder dan de Egyptenaren. Het ontgaat hem ook niet dat de polygamie onder de Arabieren in Cairo veel meer voorkomt dan onder de Turken: ‘So hat auch ein Türk nicht mehr als ein Eheweib, aber diese barbarischen Völker haben im Brauch, daß einer vier oder fünf Weiber zur Ehe nimmt, so viel er ernähren kann’ (blz. 286). Alle romantische haremverhalen ten spijt is er in dit opzicht in Turkije in de loop der eeuwen weinig veranderd. In 1908 schreef W.S. Monroe in zijn Turkey and the Turks: ‘Polygamy is much less common in Turkey than is generally supposed. ... polygamy is an expensive institution.’ (blz. 65-66) De hervormingen van Atatürk zouden aan de polygamie volledig een einde maken.
Opvallend in het werk van Wild is de zakelijke toon, het mededelende karakter, dat ons weinig of niets openbaart van de mens Wild, ondanks het feit dat het boek in de eerste persoon is geschreven. De individu Wild gaat schuil achter de bonte opeenvolging van gebeurtenissen.
Het reisjournaal van Wild is niet alleen een boeiend verhaal, het is bovendien een rijke bron van gegevens over mens en maatschappij van het Ottomaanse rijk in zijn bloeiperiode.
p. krug