de enige vrede betekent. Hickey heeft zelf de politie al verwittigd van hetgeen hij heeft gedaan, en er staan twee rechercheurs in burger op de achtergrond, gereed hem te arresteren, als vertegenwoordigers van recht, wet en orde.
De rampzalige jongen, die zijn moeder heeft verraden, pleegt onder invloed van dit alles zelfmoord. De anderen, die eerst van hun stuk zijn gebracht, beschouwen Hicky nu als krankzinnig en keren opgelucht terug tot hun beschermende droom.
Sterk verwant aan dit stuk is het werk van Samuel Beckett. De Ierse schrijver heeft in En attendant Godot de levensangst en de algehele desintegratie van de mens tot in de uiterste verschrikking uitgebeeld, en in Fin de Partie het bestaan tot op het bot doen verbleken. Hier is de hulpeloze lichamelijkheid, het allerlaatste overblijfsel van wat eens een mens was, getoond. Blind en verlamd heeft zelfs het lichaam - de schoonste creatie van de schepping - voor de ondergang moeten bukken, met de dood als enige uitkomst.
De functie van het toneel stelt ons voor ogen, hoe weerloos en fragiel de mens is zonder de bescherming van liefde en begrip. Georg Büchner koos andere dramatische tegenstellingen: de strijd van de mens met de staatsvorm, de overmacht van politieke wendingen, zoals de Franse Revolutie als onovertroffen prototype aantoonde.
Revolutie, geboren uit verzet tegen de tirannie, maar zelf ontaardend in een terreur, die tot de zinloze vernietiging van de guillotine voerde. Büchner, die bijna anderhalve eeuw geleden in enkele jaren van zijn korte leven twee grandioze drama's schreef, Dantons Tod en Woyzeck, lijkt nu bijna een tijdgenoot van O'Neill.
‘Puppen sind wir, von unbekannten Gewalten am Draht gezogen. Nichts, nichts sind wir selbst,’ zegt Danton. En: ‘Was ist das, was in uns lügt, hurt, stielt und mordet?’
Hij lijkt een bloedverwant van O'Neill, die in Strange Interlude schrijft: ‘We must all be crooks, where happiness is concerned. It is: steal or starve.’
Het moderne drama weerspiegelt ondergangsverschijnselen. Faulkner in zijn Requiem for a Nun en Tennessee Williams in A Streetcar named Desire, evenals in zijn nieuwste stuk, Orpheus descending, geven, ieder op andere wijze, deze ondergangsmotieven weer. Deze werken, uit Amerika tot ons gekomen, bezitten elementen, die ook aan het Europese publiek in sterke mate appelleren.
Nietzsche, Freud en Kafka hebben het geestelijk klimaat van de wereld bepaald, en al beheersen de Amerikaanse toneelschrijvers door aantal en