De schrijver van dit boek is een vermaard Oostenrijks didacticus der astronomie, die het steeds als zijn roeping heeft gevoeld, de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek in voordrachten voor een liefst zo ruim mogelijke lezerskring uiteen te zetten. Zijn behandeling is helder en eenvoudig. In Dr. Raimond, zijn Nederlandse evenknie op het gebied van de popularisering van de sterrenkunde, vond hij een toegewijde en betrouwbare vertaler, die met zijn toestemming voor enkele aanvullende paragrafen zorg droeg.
Van Van Loghum Slaterus, Arnhem.
Dr. G.J. Hoenderdaal, De mens in tweestrijd.
Van Manteau, Brussel.
Maurice Roelants. Van en over. Beschouwingen over zijn persoon en werk van Anton van Duinkerken, Marnix Gijsen, Raymond Herreman, Karel Leroux, R.F. Lissens, H.A. Lunshof, Richard Minne, Albert Westerlinck, met een inleiding van hemzelf.
Van J.M. Meulenhoff, Amsterdam.
Dr. J.W. Bezemer, De russische revolutie in westerse ogen. Stemmen van ooggetuigen. Maart 1917-Maart 1918.
Karel Jonckheere, De zevende haven. f 6.90.
Prof. Dr. W. Gs. Hellinga, Rembrandt fecit 1642. De Nachtwacht/Gijsbrecht van Aemstel. f 6.90.
Dit is een uitbreiding van het opzienbarende artikel dat de schrijver in het maartnummer van De Gids publiceerde. Het stuk zelf is op verscheidene plaatsen ingrijpend gewijzigd. Toegevoegd is een analyse van de Eendracht van het Land, een reconstructie van de openingsscène van de Gijsbrecht, zoals Rembrandt die in 1638 in de Amsterdamse Schouwburg gezien kan hebben en een beschouwing over zijn verhouding tot Vondel. De Bijlagen bevatten relevante passages uit Samuel van Hoogstraeten, P.C. Hooft en J.J. Starter, reproducties van schilderijen en prenten, en aantekeningen ter verantwoording. Het geheel vormt een ongemeen boeiende en belangrijke bijdrage tot het Rembrandtjaar.
Van Van Stockum, Den Haag.
Ashley Montagu, De natuurlijke superioriteit van de vrouw. f 8.90.
Van H.D. Tjeenk Willink, Haarlem.
Henriette L.T. De Beaufort, Rembrandt. f 6.90.
S. van Deventer, Kröller-Müller. De geschiedenis van een cultureel levenswerk. f 14.50.
Van W.E.J. Tjeenk Willink, Zwolle.
Gulielmus Gnapheus, Acolastus. Latijnse tekst met Nederlandse vertaling ingeleid en met aantekeningen voorzien door Dr. P. Minderaa. Zwolse Drukken en Herdrukken. Nr. 15. f 5.80.