in het Théâtre de l'Oeuvre (als een oorspronkelijk frans werk!)
‘Een bruid in de morgen’ voert de familie Pattini ten tonele. De vader, in zijn jonge jaren door de muziek tot creativiteit geïnspireerd, blijft een mislukt componist, uit wiens zwakke handen het eens begonnen concerto nooit voltooid tevoorschijn zal komen.
Zijn zoon Thomas is een aan het pathologische grenzende fantast, ‘lebensuntauglich’ en een gemakkelijke prooi of dupe van de buitenwereld. Moeder Pattini tracht, met de ‘beste bedoelingen’ de jongen te koppelen aan de veel oudere, gefortuneerde en naar een huwelijk smachtende nicht Hilda, die met haar geld het gehele gezin van de ondergang zou kunnen redden.
Fel verzet Andrea, het nauwelijks volwassen zusje van Thomas, zich tegen de plannen van beide vrouwen. Zij verzet zich tegen het gekonkel van haar moeder, tegen de slappe goedkeuring van haar vader, maar vooral tegen de aanslag die er op Thomas' kinderlijkheid wordt gedaan. Zij sussen hem met beloften, hij zal een mooie auto krijgen van nicht Hilda, zijn vader mag zelf een piano gaan uitkiezen, en dan zal hij eindelijk zijn concerto kunnen afmaken.
De moeder roept Andrea, ter verantwoording. Het is niet normaal, wat in hun huis gebeurt, het is niet normaal dat Andrea, een mooi jong meisje, nooit iets van een man heeft willen weten, dat zij elk aanzoek heeft afgewezen, dat zij altijd met Thomas samen is.
Al deze ‘redelijke’ lieden uit de buitenwereld, (de ‘vreemden’ heten zij in De Metsiers) begrijpen niets van de tederheid, de ongereptheid van deze twee jonge mensen, die van kind af samen hebben gespeeld, de jongen dromend van auto's en radio's, zijn zusje hem beschermend, hem in zijn onvolwaardigheid steunend en opbeurend. De innigheid van hun verbond staat om hen beiden heen als een onzichtbare wand, die ze onttrekt aan alles wat ‘vreemden’ erover denken.
Nicht Hilda is nu echter vastbesloten tot het huwelijk met Thomas. De jongen zelf is belust op de komende geschenken, hij beseft niet, wat het woord huwelijk betekent en denkt dat Andrea hem achterna zal komen, als hij met nicht Hilda op de huwelijksreis is naar Engeland. Andrea ziet, dat zij niets kan tegenhouden, dat hier de buitenwereld machtiger is dan de kinderdroom, en zij pleegt zelfmoord.
De tragedie die zich in de familie Pattini afspeelt, is door Claus ingenieus en bijzonder hecht van structuur gedramatiseerd. De opbouw der verschillende scènes is overtuigend, met strenge tucht, tot stand gebracht, zodat dit stuk soms de herinnering aan de antieke tragedie oproept.