ander wezen dan vroeger. Ieder is zich scherper bewust geworden van het onontwarbare complex van goed en kwaad dat ieder van ons in zich omdraagt. Wij allen hebben ‘de’ mens leren kennen in zijn afzichtelijkheid en in zijn weerloosheid.
Wij hebben leren beseffen, dat vriendschap, liefde, trouw, oprechtheid geen vaste grootheden zijn, maar betrekkelijkheid betekenen. Maar bij alles wat wij aan illusie omtrent ‘de’ mens hebben verloren, is één belangrijke winst ons deel: wij zijn dichter bij elkander gekomen door de overtuiging dat wij, boven individuele verschillen uit, een sterke gemeenschappelijkheid bezitten.
Wie op het spitsuur in een grote stad op de fiets meeglijdt in de stroom van fietsers, zwenkend met de anderen, naar links, naar rechts, wordt zich aan den lijve deze gemeenschappelijkheid bewust. Ieder blijft op zichzelf één van velen, maar hij hoort bij de anderen; de wind slaat hem in het gezicht, de regen verblindt zijn ogen, gelijk bij de anderen. En hij denkt aan het slagveld, waar hij bij de doden, bij vriend èn vijand, overal herkent: des Bruders Angesicht.
Iets van deze gewaarwordingen ondergaat de toeschouwer van het toneelstuk van De Derde Andrew Rosenthal, dat door de Haagsche Comedie is opgevoerd. Een stuk, delicaat onthullend en moedig, dat ons in aanraking brengt met een der meest verzwegen problemen van onze samenleving, door Elizabeth Andersen, Pim Dikkers en Luc Lutz subliem vertolkt.
De schrijver heeft het conflict gesitueerd in het gezin van Hank Moreland, die na vier jaar oorlog in de Pacific is teruggekeerd bij zijn vrouw en dochtertje. Sinds Hank's terugkeer hebben de echtgenoten gescheiden slaapkamers. Maar ogenschijnlijk is het een goed huwelijk.
Een jongere oorlogskameraad, Kip Ames, komt zijn vroegere chef opzoeken en blijft in het gezin hangen, meer dan een jaar. Hij komt tot rust in de geborgenheid van het gezin.
Jean Moreland noemt hem eerst de ‘ideale babysitter’, want Kip is de grote vriend geworden van hun dochtertje. Maar langzamerhand voelt Jean dat de aanwezigheid van de jongeman haar van haar man vervreemdt. Als zij door de buitenwacht op de hoogte wordt gesteld van Kip's geaardheid breekt het conflict, dat tot dan toe zich slechts door schaduwen had gemanifesteerd, tot de werkelijkheid door. Hank zal moeten kiezen tussen vrouw en vriend. Jean eist het.
Hij stuurt, na een opgewonden scène, de vereenzaamde en hypergevoelige jongen met een oorveeg uit zijn huis weg en hij ‘kiest’ zijn