Het Nederlands Volkstoneel bracht een Nederlands stuk van Luisa Treves, Het Huis van de Saltimbanks. De schrijfster debuteerde enige jaren geleden met ‘De Ring en de Kelim’, met welk stuk zij bewees uitgesproken talent voor toneelschrijven te bezitten. Dit is ook duidelijk in het nu vertoonde stuk, al kan men het niet op één lijn stellen met de Ring en de Kelim. Niet omdat het een tekort aan toneelmogelijkheden bezit, maar een teveel.
De Saltimbanks, een reizende toneeltroep, besluiten zich te gaan vestigen. Carlos, de leider, bezit een huis, dat hij indertijd verliet om te gaan zwerven; nu willen zij dit huis verder opbouwen, om er de geborgenheid te vinden. De tegenstelling van zwerflust en behoefte aan vastheid wordt in de twee zoons van Carlos belichaamd. Het is Juan, die bij de voltooiïng van het huis hen zal verlaten om de wereld in te trekken, Roberto blijft en huwt. Aan dit thema had men genoeg kunnen hebben, maar de schrijfster heeft nog tal van andere motieven er door heen gevlochten met een exuberantie, een overdaad, waardoor zij zichzelf in het licht staat. Het blauwe potlood zou krachtdadig moeten besnoeien en aan hetgeen dan overbleef, zou meer diepte en reliëf moeten worden gegeven, om tot een stuk te komen, dat met minder woordenrijkdom meer inhoud zou bevatten.
Dans en zang, grap en spel wisselen in bonte volgorde en telkens wil men zich gaarne aan een scène gewonnen geven, maar dan is er alweer een nieuw thema aan de orde, dat door de schrijfster met grote vaardigheid wordt ontworpen en uitgewerkt. Er zijn aardige vondsten te over. Joaquin zijn indertijd door toedoen van zijn meester Don Estripado beide oren afgesneden omdat hij beticht werd van diefstal die hij niet beging. Later komt Estripado in de macht van Joaquin, die wraak neemt, door de boosdoener niet zijn oren maar zijn baard af te snijden. Het gaat alles vlot en gemakkelijk, maar er blijft zo weinig van achter.
Het Volkstoneel gaf onder regie van Ben Groeneveld een in vele opzichten uitstekende voorstelling van het kleurige stuk, waarvoor de betreurde Jacques du Mont fraaie costuums had ontworpen en dat aardige decors toonde van Weynand Grijzen. Groeneveld speelde met warmte en entrain de rol van Carlos, Annie Verhulst was een hartelijke toneelmoeder, Sterneberg een komische Don Estripado, Jan Kamerman een dichterlijke Juan. Elly Ruimschotel, Els Bouwman en Emmy Lopes Dias speelden met toewijding de meisjesrollen.