De Nederlandse Comedie speelde Via Lissabon van Charles Morgan in de zorgvuldige vertaling van Ferd. Sterneberg. Het stuk dat tijdens en na de oorlog speelt, behandelt het thema van de aansprakelijkheid. In het eerste bedrijf spreken Julian en Marie, die na de oorlog getrouwd zijn, met hun vriend Philip over gebeurtenissen die zij samen meemaakten, verborgen op de graanzolder in een Frans dorp in 1943. Het tweede bedrijf grijpt terug naar dat verleden en wij zien de graanzolder, waar vier militairen wachten om doorgevoerd te worden naar Lissabon, naar de vrijheid. Het bevel over deze geheime post heeft een vrouw, Marie, die de verantwoordelijkheid draagt voor de ontsnappings-lijn. Philip en de jonge Dick en ook Julian, komen onder de indruk van de innerlijke rust die een lange Engelsman, bijgenaamd Reiger, toont. Men vreest dat er ‘een faux Anglais’, een Duitse spion, op de vluchtlijn is, en als men een papier vindt bij Reiger, dat op contact met Duitsland wijst, geeft Marie Julian bevel, Reiger te doden. Het derde bedrijf onthult dat Valerie, het meisje, van wie Philip is gaan houden, de halfzuster is van Reiger. Het blijkt, dat zij allen reeds weten dat Reiger onschuldig is gedood, maar er niet over durfden spreken. De aanwezigen zijn door het verleden zo met elkaar verbonden, dat zij de onvergetelijke figuur van Reiger en zijn dood niet meer als een muur tussen hen voelen, maar juist als schakel voor een diepe harmonie.
Het stuk vergt grote concentratie van de toeschouwer; er wordt veel in gepraat en dikwijls zeer litterair. Er is weinig uiterlijke handeling, behalve in de scène op de graanzolder. Niettemin is het een stuk, dat diepe indruk maakt en de toeschouwer niet loslaat. Wat Morgan mist aan dramatische constructie, bezit hij aan innerlijke magie en het is de buitengewone verdienste van Bentz van den Berg, die het stuk koos en regisseerde, dat hij de ragfijne nuances, de innerlijke accenten met behoedzame kracht zo indringend tot leven bracht. Wie het ‘klimaat’ van Morgan niet aanvoelt, zal dit stuk niet begrijpen. Wie zijn, nu reeds klassieke, roman The Fountain in zich heeft opgenomen, zal ook dit toneelwerk zien als de uiting van een dichterlijke geest, die de diepere verantwoordelijkheid doet beseffen van ieder, die door eigen gedragslijn en tendentie van de ziel bijdraagt tot het totaal-karakter van de tijd waarin hij leeft.
Ank van der Moer als Marie, Ellen Vogel als Valerie, Bentz als Philip, Fons Rademaker als Julian, Ton Lutz als Reiger droegen het moeilijke stuk, dat grote bijval verwierf.