lafhartigheid te bemantelen en te dekken.’ Desondanks werd een Labouramendement met 322 tegen 110 stemmen verworpen.
Hitler's bezoek aan Italië heeft plaats gehad onder veel bengaalsch vuur. Het trekt de aandacht, dat tot de ‘groote parade’ (waarbij alle onderdeelen van leger, militie en jeugdbeweging voor Hitler defileerden), het corps diplomatique niet was genoodigd. Het défilé werd uitgevoerd in den ‘Romeinschen paradepas’ (die origineel heet, maar sterk op den Duitschen paradepas gelijkt). Het algemeen gevoelen is, dat de vriendschap tusschen Duitschland en Italië wel niet bestendig zal blijken. De karaktereigenschappen van beide volken verschillen te veel. Het lijkt een vriendschap ad hoc tusschen staatslieden, die beide hebben verklaard, dat langdurige vriendschappen in de internationale politiek een onmogelijkheid zijn. De vriendschap zal dus te duiden zijn als belangengemeenschap. De tafelredevoeringen waren dan ook slechts door matheid opmerkelijk. - De paus heeft de kerkelijke instellingen te Rome verboden de hakenkruisvlag te hijschen, en de nuntius heeft niet aan de ontvangst ter eere van Hitler deelgenomen. De Osservatore romano vermeldde de geheele komst van Hitler met geen woord.
In de Volkenbondsraad heeft de Spaansche gedelegeerde Del Vayo de niet-inmenging ‘een volkomen mislukking’ genoemd, en verwondering geuit over de politiek van Engeland. Hij wilde geen nieuwe bewijzen aanvoeren voor de Duitsche en vooral Italiaansche inmenging, ‘aangezien deze overbekend is’. Deze Volkenbondsraadsbijeenkomst is een trieste zaak; de kool en de geit moeten gespaard worden. Aan het prestige van Engeland doet deze zitting geen goed.
Intusschen schijnt het republikeinsche Spanje er nog niet aan te denken den strijd op te geven. Een der vooraanstaande mannen der Spaansche republiek, ‘die om bijzondere redenen niet genoemd wenscht te worden,’ verklaarde dat ‘als de vreemde troepen, Italianen, Duitschers en Mooren, weggetrokken zullen zijn, er een geheel andere teekening komt in den strijd. Laat ons een militaire overwinning niet als einddoel stellen. Tusschen verliezen en overwinnen bestaan er nog vele mogelijkheden. Die wil ik, uit den aard der zaak, niet nu bespreken.’ Maar als de