Stem uit de Redactie
E-wee.
- Naar verluidt (maar verluiden deed er reeds zooveel, dat weer verklonken is) is thans de toeleg der Regeering, van de spelling-Marchant een deel te houden en een deel den bons te geven, een en ander in wet en besluiten te verzegelen en dan aanstonds zelve, van minister tot en met jongsten klerk, wat maar de pen voert, daarnaar stipt zich te gedragen. Als het erom te doen was, nieuw krakeel te scheppen met blijvenden neerslag van onbevredigdheid aan weerskanten, kon het niet slimmer bedacht zijn.
Ontevreden de vereenvoudigers, die vooral op het verplicht blijvend geslachts-onderscheid (met of zonder n, met hij of met zij?) gebeten zullen blijven. Ontevreden ook de getrouwen van De Vries en Te Winkel-in-verwatering, veroordeeld tot, nagenoeg overal, de enkele e's en o's.
Daar is indertijd een tusschenvoorstel geweest (belichaamd in een adres-Gonggrijp c.s.), dat meer aandacht had verdiend: de spelling-Marchant, maar met wegneming van één steen des aanstoots, de nagenoeg overal enkel te schrijven e, die de te zware taak krijgt, vier klanken weer te geven; in ‘meer dan veel gevergd’ heeft men ze bijeen.
In dit zinnetje gaat het zonder moeite, ook in de spelling-Marchant, maar alleen doordat hier twee keer de e verdubbeld wordt, de enkele e, als te apert onbruikbaar, wordt prijsgegeven. Op de school echter zal men bij wat ‘moeilijke’ woorden, met niet gesloten lettergrepen, uitspraakmoeilijkheden in de plaats zien komen van de oude spellingbezwaren en voor den vreemdeling, die onze taal wil aanleeren, wordt het in vele nederlandsche woorden een moeizaam zoeken naar den klemtoon. Verdoezeling van het woordbeeld.
Gonggrijp en de zijnen nu wilden de klanken van ‘meer’