Oostenrijk ten oorlog gaan, nu de meerderheid van de Oostenrijksche bevolking de aansluiting zelf blijkt te wenschen.
Zou Engeland ook zwijgen, wanneer België of Nederland werden aangerand?
Stellig niet. Immers België en Nederland zijn zelf besloten hun onafhankelijkheid te verdedigen.
De ‘Anschluss’ heeft voorshands alle mogelijkheid voor Engeland, met Duitschland of met Italië nog zaken te doen, te niet gedaan. Men had in Engeland even goed Eden kunnen behouden.
Chamberlain raakt nu in een moeilijk parket, ondanks de meerderheid van 330 tegen 168 stemmen die hij in het Lagerhuis tegen de motie, waarbij zijn politiek werd afgekeurd, heeft verkregen. Hij zeide 7 Maart dat de hoeksteenen der Britsche defensiepolitiek de bescherming van het land en de handhaving der handelsverdragen waren, ‘waarvan we afhankelijk zijn voor de aanschaffing van voedsel en grondstoffen.’ Een derde doel was de verdediging der Britsche overzeesche gebieden tegen een aanval ter zee, te land of in de lucht. Het vierde, de verdediging van het grondgebied onzer bondgenooten. ‘Het bedrag van 1500 millioen pond, nog kort geleden als voldoende beschouwd tot onze herbewapening, is thans ontoereikend. Ik vrees dat het Huis moet verwachten, dat dit cijfer de 1500 millioen aanzienlijk te boven zal gaan.... Ons verlangen naar vrede kan niet beteekenen, dat wij bereid zijn vandaag een vrede te koopen ten koste van een lateren vrede.... Het is thans niet de tijd om werkeloos te staan, terwijl de boot naar den waterval afdrijft.’ Hij kreeg voor deze politiek van zich uitgaven te getroosten om grootere waarden te behouden, een meerderheid van 347 tegen 133 stemmen.
Den 14den Maart deelde hij in het Lagerhuis mede, dat Goering den 12den Maart den Tsjechoslowaakschen gezant de verzekering had gegeven dat de Duitsche troepen, die Oostenrijk waren binnengedrongen, de strengste orders hadden, minstens 15 kilometer van de Tsjechische grens te blijven. Inzake den ‘Anschluss’ had de Fransche regeering eenzelfde protest uitgebracht als Engeland; ‘van de Italiaansche regeering ontvingen wij geen volledige uiteenzetting harer opvattingen.... Te zijner