Buitenlandsch overzicht
China. - ‘Waste of money’. - Lord Halifax.
23 Nov. 1937
Het Chineesche verzet duurt voort, ‘maar’, dreigde admiraal Hawegawa, ‘totdat China aan Japan's voeten ligt’. Zoolang China Tsjapei, en daarmede de mogelijkheid van contact met het internationale settlement te Sjanghai behoudt, wanhoopte het niet, den strijd te kunnen volhouden tot wellicht Engeland en Amerika druk zullen gaan uitoefenen op Japan. Maar Tsjapei is gevallen; de Japansche vlag waait nu op het Noorderstation van Sjanghai, en voor de eerste maal sedert den oorlog heeft Tokio een overwinningsfeest gevierd.
Intusschen begint Binnen-Mongolië zich meer en meer van China los te scheuren en verlangt Japansche leiding. De Japansche generalissimus Iwane Matsoei dreigde reeds, nu ook Nanking te zullen nemen. Dan zal eindelijk, hoopt Japan, China het hoofd buigen, en gedwongen zijn Noord-China geheel van Nanking af te zonderen.
Zoolang de Chineesche troepen het uit blijven houden op de verdedigingslinie die zij thans bij Nanking innemen, loopt die stad geen gevaar, maar is die lijn doorboord, dan moet zij ongetwijfeld vallen. De burgerbevolking verliet reeds in groote hoopen de stad, die zich tot een hardnekkige verdediging voorbereidt.
Te Brussel vergaderde de door China verzochte ‘negenmogendheden-conferentie’, waaraan echter Japan niet verkoos deel te nemen, zoodat het doel, met Japan's instemming in Oost-Azië te bemiddelen, verijdeld werd. De conferentie verliep dus in vrij nuttelooze besprekingen. Amerika nam er aan deel, na te hebben gewaarschuwd dat dit zou geschieden ‘zonder verbintenis der Vereenigde Staten jegens eenige andere regeering’.