langrijke hulp bij historisch werk verleend. Het bevat over vrijwel alle onderwerpen van de physica der vroege zeventiende eeuw - samenstelling van de materie, aard van het licht, val en worp, aero- en hydrostatica, acoustiek, harmonieleer, geometrische optica - beschouwingen, die op de hoogte staan van het beste, wat de tijd voortbracht, voorzoover ze hem niet - wat met name in de meegedeelde opvattingen over luchtdruk en valbeweging geschiedt - vooruit zijn.
Dit belangrijke manuscript nu, dat door den ontdekker reeds lang van een uitvoerigen commentaar is voorzien en voor den druk geheel gereed is gemaakt, wacht reeds sedert dertig jaren op uitgave. Het is mogelijk, waarschijnlijk zelfs, dat er omstandigheden zijn of geweest zijn, die dit uitstel kunnen verklaren. Maar het blijft een misstand, waarbij men zich moeilijk kan neerleggen, dat een zoo belangrijk historisch document niet algemeen toegankelijk wordt gemaakt en dat wie het gebruiken wil, op medewerking en hulp van De Waard - hoe bereidwillig en volledig deze dan ook steeds verleend worden - aangewezen is. Beeckman heeft bij zijn leven nagelaten voor den roem, die hem toekomt, te werken; het zou onjuist zijn, indien het nageslacht hem hierin navolgde. Het geschrevene blijft weliswaar, maar het gedrukte doet het toch in heel andere mate.
En daarom willen we hier toch Beeckman's dood op 19 Mei 1637 gedenken. Het is natuurlijk onbelangrijk, dat het in deze maand driehonderd jaar geleden zal zijn, dat hij overleed, maar het moge ons nog eens de verplichting in herinnering brengen, die we aan zijn nagedachtenis hebben: het Journaal bekend te maken in een vorm, die zijner historische beteekenis waardig is.
E.J. Dijksterhuis