Men ziet ze met luchtafweergeschut, kanonnen en vliegtuigen. Te Cadiz zijn vijf divisies Duitsche soldaten aangekomen, in totaal 10.000 man. Zij werden eerst naar Sevilla gebracht, van daar naar Salamanca, en toen naar het front van Madrid. Wie door de ruïnes van Toledo wandelt, hoort meer Duitsch dan Spaansch spreken.... Franco moet buitenlandsche hulp hebben om de omsingeling van Madrid te kunnen doorzetten....’ Ook van Frankrijk heeft Duitschland de waarschuwing gekregen, ‘dat het beginsel van niet-inmenging door allen, of door niemand moest worden aanvaard’, en Engeland zeide, bij monde van de Times: ‘Er is reden te hopen, dat een nieuw Fransch-Engelsch beroep te Berlijn niet lichtvaardig zal worden van de hand gewezen.’
Hoe zou Duitschland op den door Frankrijk en Engeland geoefenden aandrang reageeren? Er scheen wel neiging te bestaan, ter wille van Franco de betrekkingen tot het Westen niet op het spel te zetten, maar zou dit zóó ver gaan, dat de Duitsche vrijwilligers, die reeds in Spanje waren, zouden moeten worden teruggenomen? Voor Duitschland moeilijk te verduwen, immers het had de regeering van Franco reeds lang geleden erkend. Intusschen waren Neurath, de militaire autoriteiten, de leiders van handel en nijverheid, eenstemmig van oordeel dat de nieuwe Italiaansche zwenking moest worden gevolgd, wilde Duitschland de voeling met Frankrijk en Engeland niet geheel en al verliezen.
Intusschen mengde zich ook de Sowjetregeering in de zaak, en gaf bij monde van den volkscommissaris voor buitenlandsche zaken aan de Britsche en Fransche ambassadeurs te kennen, dat Rusland bereid was het door Engeland en Frankrijk genomen initiatief te steunen op voorwaarde dat de deelnemers zich moreel verplichtten door hun officieele ‘of niet-officieele’ vertegenwoordigers toezicht te doen houden op het binnenkomen van voor Spanje bestemde ‘zoogenaamde’ vrijwilligers.
De gezanten van Engeland en Frankrijk, Sir Eric Phipps en François Poncet, gingen nu tot den ongebruikelijken stap over, bij Neurath te gaan informeeren hoe het nu eigenlijk met de zaak stond? Zij kregen te hooren dat het nog wel eenigen tijd zou aanhouden eer Duitschland zijn antwoord gaf. Moest nog, te Berchtesgaden, de beslissing worden voorbereid?