Bij den Neurenbergschen partijdag heeft Hitler Duitschland vermaand zich in vier jaar van het buitenland onafhankelijk te maken ten opzichte van alle stoffen die Duitsche chemische-, machine- of mijnindustrie zou kunnen vervaardigen. ‘Wij hopen de nationale industrie op tal van gebieden nog te doen toenemen.’ Een groot evenement was overigens deze partijdag (die weer tienduizenden op de been bracht) niet. De zittingen loopen af in een vaste traditioneele volgorde, ‘een ritus’ zegt de Berlijnsche correspondent der Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het bolsjewieksch gevaar is niet vergeten, maar ‘men is besloten het land zoo sterk te maken, dat het iederen aanval van buiten kan weerstaan’.
De Volkenbondsvergadering naderde, en Frankrijk, verzekerde 17 Sept. Léon Blum, ‘wil samenwerken met alle naties ter wereld, om de oorzaken weg te nemen waaruit te eeniger tijd oorlog zou kunnen ontstaan.... De vrede moet algemeen zijn, omdat de oorlog algemeen zal zijn en men zich niet vleien moet met de hoop, dat eenig gewapend conflict gelocaliseerd kan worden’. De Volkenbondsraad heeft de plannen tot hervorming van den Volkenbond naar de Assemblée verwezen. Deze (21 Sept. geopend) heeft bij monde harer juridische commissie geadviseerd, het vraagstuk der Abessijnsche geloofsbrieven (bestaat er nog een onafhankelijk Abessinië?) naar het Haagsche hof te verwijzen, maar de vergadering, verzekerd dat Italië tòch niet komen zou, besliste anders, en liet de Abessijnen toe.
De Fransche regeering heeft (na raadpleging met Eden) besloten het secretariaat van den Volkenbond tijdens de huidige vergadering voor te stellen, de permanente commissie voor het ontwapeningsvraagstuk spoedig bijeen te roepen. Wanneer blijkt dat het Fransche voorstel gunstig ontvangen wordt, zal Blum een groote vredespropagandarede houden die ongetwijfeld op een nieuwe internationale ontwapeningsconferentie zal aandringen. Een stoutmoedig bestaan van Blum. Een poging om zijn binnenlandsche moeilijkheden de klauwen af te bijten? Het zou kunnen zijn.
Moge het anders afloopen dan velen thans zullen vreezen.
C.