conflict, ‘en dus reeds lang voor de bekende maatregelen van den Volkenbond’, had het den uitvoer van oorlogstuig en munitie naar beide staten verboden. ‘Duitschland’, verduidelijkt tegelijkertijd de Deutsche diplomatisch-politische Korrespondenz, ‘wijst voor zijn deel de rol van oorlogswinstmaker van de hand.’ - ‘Berlijn,’ concludeerde 9 November de Toestand-schrijver, ‘heeft terecht ingezien, dat het er bezwaarlijk baat bij zou vinden, zich met zijn natuurlijken tegenstander Italië tegen de door Engeland aangevoerde wereld te verbinden.’
Nader bleek dat een uitvoerverbod naar Italië was uitgevaardigd voor petroleum, vetten, teer, ruw ijzer, ijzerbrokken, gietijzer, bandijzer, spoorwegrails, grondstoffen voor textiel- en rubberindustrie, huiden, vellen en aardappelen. In zeker opzicht was de Duitsche regeering daarmede verder gegaan dan de Volkenbondsstaten, die den uitvoer van petroleum nog niet hadden verboden in de onzekerheid of de Vereenigde Staten daar al of niet toe zullen overgaan,
Door een gesprek met Poncet heeft Hitler duidelijk gemaakt, dat op een eventueel Fransch-Italiaansch conflict geen conflict met Duitschland zou behoeven te volgen, hetgeen Frankrijk niet weinig heeft opgelucht en de kansen voor Italië niet verbeterd heeft.
Waar ligt de verklaring van Duitschlands houding? Zelfs Hoare heeft erkend, dat men voor Italië op koloniaal gebied iets zou willen doen, als het eindelijk verkiest met zich te laten praten. Zou Duitschland zich, met goede reden, met gelijke tegemoetkoming zijn gaan vleien? Er zou dan een geluk bij een ongeluk zijn gekomen, want dat Duitschland geen koloniën mag hebben is een niet goed te praten onrecht.
Amerika heeft geen uitvoerverbod van petroleum willen uitvaardigen, daar het zich voorstelt, door de bouwcredieten en andere vormen van subsidie, die de Amerikaansche tankbootreederijen genieten, het doel indirect te zullen bereiken. De Amerikaansche petroleummaatschappijen zelve verkiezen boven een vrijwillige regeling een embargo, dat, naar zij meenen, bedenkelijke practijken beter zou afsnijden. Of de regeering aan het denkbeeld gevolg zal geven laat zich nog niet voorspellen.
C.