zetten van de onderneming benoodigd. En wat dit strijdbare idealisme van den beginne af kenmerkte, een onderneming is het niet geworden. Maar dank zij de gedesinteresseerdheid van stichting en beheer is ze tot welvaart gekomen. De daaruit geboren uitgeverij geldt voor een der bloeiendste van Frankrijk en het tijdschrift zelf is niet dood, al werd het dommelend. Want Vallette, ‘monsieur Vallette’ gelijk hij voor den kring behalve de naaste ingewijden bleef, verkoos geen adaptatie bij den geest van den tijd, welke hij als concessie zou verafschuwd hebben.
Uit zijn oogpunt gezien, is de twee keer per maand verschijnende Mercure op peil gebleven. Zijn niet aflatende belangstelling gold de actueele rubrieken, meer dan de helft van de aflevering. Naar deze beknopte encyclopedie van de geestesgebeurtenissen gedurende de afgeloopen weken over de wereld ging zijn zorg. De poezie stond bovenaan, maar alle takken van wetenschap en kunst bloeiden om beurt, vaak tegelijkertijd. Af en toe hebben zich Nederlandsche stemmen in dat koor gemengd, maar van een duurzame medewerking was geen sprake.
Met het symbolisme opgekomen, had de Mercure met het symbolisme kunnen ondergaan. Het zou dwaasheid zijn te ontkennen, dat ze deerlijk achter was gekomen. Te veel dor hout kwam meer en meer den bloei van de andere takken belemmeren. Vallette schreef er zelf nauwelijks in, al wilde het toeval, dat het laatste nummer, waarvan de samenstelling nog door zijn handen kon gaan, ter inleiding eenige woorden van den directeur bevat, gewijd aan de nagedachtenis van Rémy de Gourmont, aan wien het gewijd werd.
Het is niet alleen voor het Fransche geestesleven van beteekenis, dat Georges Duhamel in den directorialen stoel komt te zitten. Deze stoel, waarin generaties Vallette, rustig, helder en werkzaam, hebben aangetroffen, behoeft niet alleen vernieuwing. Van het intellectueele meubilair moge ook een en ander aan kant worden gezet en opgefrischt. Duhamel vertegenwoordigt in het geslacht, dat thans de middaghoogte van kunnen en willen bereikt heeft, het humanisme in zijn zuiversten, want evenwichtigsten vorm. Deze zoon van Ile de France heeft van dit klimaat den zin van de mesure, iets anders dan gematigdheid, meegekregen. Met de leiding van den Mercure komt hij op een nieuwen waarneempost. Zijn voorganger had er al een venster op de