een vergelijking te maken tusschen de representatieve gebouwen der verschillende landen en dat vergelijken te herhalen bij de fotografieën van bouwkundige werken van den laatsten tijd, door diezelfde landen ingezonden.
Wat men dan constateeren kan is dit: het zijn België zelf, Frankrijk en Engeland, die zich, behoudens in enkele loffelijke gevallen, nog maar niet los kunnen maken van het oude en als zij een groote constructie opzetten, die nog met ‘architectuur’ meenen te moeten ‘bekleeden’.
Zoo werd het hoofdgebouw van de tentoonstelling, machtige overspanning op drie-scharnier-spanten, een onding door den ‘gevel met moderne profielen’ en de ‘symbolieke figuren’ in Namensche steen. Dito de twee permanente gebouwen links en rechts daarvan, die men hoofdzakelijk van terzijde ziet, maar die niettemin een ‘pijlerfaçade’ voorgeplakt kregen.
En toch kàn België het. Dat ziet men aan het voortreffelijke ‘textiel-gebouw’.
Doch het zijn Tsjecho-Slowakije, Denemarken, Zweden, Nederland, Finland en het nu kleine Oostenrijk, die o.i. de beste paviljoens ontworpen hebben.
In vele opzichten is ook het Palazzo del Littorio interessant, wonderlijk en wat bruut staat het daar. De stad Rome zette er een imitatie ‘barok-villa’ naast.
Wat men zeggen kan van de paviljoens laat zich herhalen over de bouwkundige foto's der verschillende landen. Ons land schittert hierbij helaas door afwezigheid: het exposeeren van de foto's min of meer in de open lucht, in cabinetten, die zonder glasafsluiting op een binnenplaats uitkomen, moet de Nederlanders hebben doen besluiten van inzenden af te zien.
Zooals bij de tentoonstellingsgebouwtjes, neemt ook hier Tsjecho-Slowakije één der eerste plaatsen in. Zoo prachtig als oud Praag is, zoo prachtig is ook nieuw Praag en zijn ook vele der eerst onlangs ontstane gebouwen en staddeelen elders in dat jonge land.
Van de Scandinavische staten zijn de expositie-paviljoens zeker belangrijker dan de bouwwerken, waarvan foto's waren ingezonden. We zien opnieuw de nu wel gekende onderdeelen van het stadhuis van Stockholm, de bekende technische hoogeschool van Lallerstedt, de anachronistische reuzenkerk van Klint te