gelijkgerechtigdheid van Duitschland verklaart men zich bereid, de bepalingen van hoofdstuk V van het verdrag van Versailles door een algemeen ontwapenings- en veiligheidspact te vervangen; ‘een deel van de algemeene regeling zal zijn, dat Duitschland zijn plaats in den Volkenbond als actief medewerkend lid weer inneemt’. De Britsche en Fransche ministers waren onder den indruk van de bijzondere gevaren voor den vrede, die de mogelijkheid van plotselinge luchtaanvallen van een land op een ander land oplevert. Zij wenschen voorzorgsmaatregelen tegen deze gevaren te treffen door wederzijdsche regionale overeenkomsten tusschen de Locarno-staten, waarbij de onderteekenaars zich verplichten onmiddellijk den steun van hun luchtstrijdkrachten te verleenen aan elk hunner, die het slachtoffer wordt van een onuitgelokten luchtaanval van een der bij het verdrag betrokken partijen. ‘Zij hebben besloten, Italië, Duitschland en België uit te noodigen, met hen te overwegen of een dergelijke conventie niet spoedig tot stand zou kunnen komen.’ Zoodra zij de antwoorden der andere belanghebbende regeeringen zullen hebben ontvangen, zullen de regeeringen van Frankrijk en het Vereenigd Koninkrijk hunne beraadslagingen hervatten.
Overweging van de beteekenis dezer punten leidt tot de gevolgtrekking, dat niet slechts de vorm der mededeeling gelukkig was, maar ook de inhoud een ernstige poging voorstelt om de gevaren die den vrede van Europa bedreigen in onderling overleg te onderkennen en te lijf te gaan. Twee zaken trekken bovenal de aandacht: Engeland is bereid zwaardere verplichtingen dan die van Locarno op zich te nemen, en Frankrijk, in verdere afbraak van het tractaat van Versailles te berusten (waarbij echter is op te merken, dat de demilitarisatie van den Rijn niet bij het vijfde, maar bij een ander hoofdstuk van dit verdrag is voorgeschreven).
Hoe heeft nu Duitschland gereageerd?
Het voorspelde weinig goeds, dat in de Duitsche pers over hetgeen de gansche wereld bewoog, een volstrekt stilzwijgen werd in acht genomen, en de Führer voor een tijd van tien dagen alle ontvangsten aflastte. Duitschland bereidde zijn antwoord voor, zonder daarop aan de eigen natie eenigen invloed toe te laten. 16 Februari mocht de wereld vernemen wat Von Neurath ten