Het menschenoffer
Mr. C. van Vollenhoven's Verspreide Geschriften. Eerste Deel. Omtrek en Methode der Rechtswetenschap. - Leiden. - ‘Historische Schetsen’. - Grotius. - Thorbecke. - Tjeenk Willink, Nijhoff.
Brandende verbeelding, kracht, onbaatzuchtigheid van gevoel en denken zijn de trekken waardoor zich van Vollenhoven's werk onderscheidt. Nergens olympische rust; soms de nadeelen van het febriele, geforceerde. Hyperconscientieuse natuur, heeft hij zijn gaven geweld aangedaan te onzen bate; hij heeft zoo willen doen. Hij heeft onze taak in de wereld groot gezien en in toewijding aan die taak alvast zichzelven opgebrand. Die hem na hebben gestaan, openen dezen bundel niet dan met diepe ontroering.
Soberder en van vaster gang dan de tachtigers, heeft deze rijkbegaafde der generatie van negentig op zijne wijs Holland hoog op willen stooten in de vaart der volken. Op zijne wijs, die diep in traditie verankerd lag. Hoe diep, elk lezer dezer verzamelde opstellen gaat het beseffen. Van Willem op Grotius, van dezen op Gijsbert Karel en Thorbecke springt de vonk eener heldenvereering over die, met welke critiek men haar bejegenen moge, nooit belachelijk wordt. Vurig vóór alles, is zij tegelijk betoomd, verantwoord, eerlijk. Van Vollenhoven heeft het nationaal verleden als de wapenkamer gezien waaruit Holland, ook nu nog, tot hooge taak kon worden toegerust.
Tot welke? Hij heeft Holland, in Thorbecke immers tot harmonischen herbouw van eigen instellingen niet onbekwaam gebleken, bovenal willen prikkelen tot zelfstandige medewerking aan den opbouw van een supranationaal publiek recht; voorts heeft hij het ten plicht gepreekt, zijn gezag - gelijk het dit vermocht van Sluis tot Delfzijl - ook in Indië slechts te handhaven in begrij-