van dien wensch, niet tot één aparte gemeente. De drie grienijen, over welke het is verdeeld, worden saamgeklutst en in tweeën herverdeeld: het kleine Aengwirden wordt gevoegd bij het grootere Schoterland, dat heel Heerenveen krijgt, maar aan Haskerland, dat een brok Heerenveen verliest, een stuk platteland zal afstaan. Aan Aengwirden was bij zijn verscheiden door de Regeering de schamele vergoeding toegedacht, dat zijn naam zou blijven voortleven als eerste helft der nieuwe gemeente Aengwirden-Schoterland. Helaas heeft een in onberadenheid gewonnen, door Regeering noch Tweede Kamer, beiden aan historisch-geografischen zin gespeend, weerstreefd amendement de nieuwe gemeente ten doop gehouden als.... men raadt het in geen elf-en-tweeëndertigen.... Heerenveen. Het vlek, een jonge veenkolonie, kan nu parmantiger doen dan ooit: één is het geworden en de heele gemeente, haar oude namen prijsgevende, heet ernaar. Maar het komt onder den druk van een numeriek overmachtig plattelandsdeel. En tegen de historie, die toch eenig recht van meepraten heeft bij aardrijkskundige naamgeving, is deze schennis gepleegd, dat nu voor het eerst een Friesche plattelandsgemeente niet haar eigen naam zal dragen, maar naar een van haar vele dorpen zal heeten. Zooiets hoort in Groningen of in Utrecht thuis, waar provincie en hoofdstad het voorbeeld geven, niet in Friesland, waar enkel de vreemdeling zich mocht vergissen en bijvoorbeeld den burgemeester van Smallingerland burgemeester van Drachten noemen.
Deze op haar elf-en-eenendertigst tot stand gekomen, publiekrechtelijke ruilverkaveling vermag bewondering niet te wekken.
Het gewest der grietenijen en der pondematen heeft nòg een reden tot bekommering, te weten dat het voortaan bijwege advertenties in Leeuwarder of Hepkema zijn boereplaatsen slechts zal kunnen veil bieden met aanduiding van derzelver oppervlak, als vanouds, in pondematen, zoo de steller der advertentie er een geldboete van hoogstens f 50.- voor over heeft. De notarissen, trouwe wetsdienaren die zij zijn, zullen zich wel schikken. Maar de friesche boeren zullen schuw staan tegenover het omrekenen in ‘hektaren’ (‘symbool ha’, zegt het wetsontwerp). Als zij eens aanraking zochten met de, óók bedreigde, aanhangers der ‘meten’ en ‘gemeten’ in het Zuidwesten des lands?