decor ontstaan. Onwillekeurig werd hij telkens een verfijnd regisseur van de aesthetische emotie.
Daardoor is hij een wezenlijk ander romantisch verluchter geworden dan de illustrator van een vroegere 19de eeuwschegeneratie, Gustave Doré, die indringend-hartstochtelijk het gegeven uitput, in hooge mate creatief-dramatisch is en aan de verbeeldingsstructuur alles onderwerpt, zelfs de aesthetische-artistieke emotie. Hierdoor was Doré in staat tot het maken van gruwelijk leelijke dingen, waaraan iemand als Bauer in een zeer productief leven nimmer toe is gekomen. De beste platen van Doré zijn echter van een intensiteit van verbeeldingrijke expressie, waar veel werk van een latere, aesthetisch gaver en fijner opgevoede generatie bij verbleekt.
Bauer heet vooral de teekenaar, de etser, niet de schilder of de aquarellist. Ten onrechte.
Zijn etslijn, zijn teekenwijze, zijn manier van schilderen, is immer schilderachtig bewogen van aard. Zijn lijn is rijk aan beweging, vol modulaties, wekkend vooral tinten. Het werk, het graphische zoowel als het geschilderde, was daardoor van één soort: geinspireerd door de bewegende schoonheden van het rijk schakeerende licht. De droomkracht in dit realistisch gegrond scheppen werd geheel geleid door zijn impressionistische gesteldheid. De lijn die een waarde op zich zelf kan zijn, de harde, heldere of de welluidend gerythmeerde lijn, die niets met kleur of toon te maken heeft, het schilderachtige niet meer dient, maar eigen stem heeft herwonnen en in het vlak een leven van andere structuur heeft gewekt, deze lijnkunst is niet die van Bauer geweest.
In zijn jongere jaren scheen een oogenblik een wending mogelijk. Zijn verbeelding, bevolkt door de zuidelijke reizen, werd bij het lezen van de 1000-en-l-nachtvertellingen gewekt tot het omzetten van de woordbeelden van den tekst tot ranke lijnengroei, in marginalia. Een middeleeuwsch contact: van een gegeven boekvorm, een episch verhaal en het handwerk van den teekenaar. Doch ook toen bleek zijn aard, zijn vorm, zijn scheppende natuur, de vrije vaart van 't schilderachtig avontuur te verkiezen boven de leefregels van een hechter band, waartoe die eerste ontmoeting, bij dieper kennismaking tus-