voor dien van Doctor verwisselt. Het is weliswaar al een oud gebruik, dat een geslaagde terstond van het doctoraal examen naar den drukker loopt, om zich kaartjes te bestellen met Q.... Q...., litt. docts. Als studentengewoonte begrijpelijk en verschoonbaar. Maar wie met zulk een kaartje in het buitenland komt, wordt daar onvermijdelijk aangezien en aangesproken voor een doctor of quasi-doctor. Hetgeen pijnlijk is, en ons in opspraak zou kunnen brengen als blagueurs. Sinds lang vindt men eveneens op naambordjes het Med. docts., Arts, een onderscheiding, die, al getuigde zij van een onbereikt doel, tot de herziening der studieprogramma's in 1921 eenigen zin had, thans niet meer.
Nu ziet men echter in den laatsten tijd de vertegenwoordigers van dezen academischen overgangsstaat in het openbaar met hun waardigheid gaan werken, in den vorm van Drs. of Dra. vóór den naam geplaatst. In de krant zal men lezen, dat Drs. X.... X.... is ondertrouwd met Dra. Y.... Y.... Het is groote malligheid. Waarom kunnen zij niet wachten, - met het voeren van een titel, bedoel ik -, tot zij dat expectantschap op wettelijke wijze hebben afgelegd? Maar zoo is de tijd: elk succesje moet geboekt, erkend, geadverteerd. In de toekomst twaalf-en-een-half jaar's jubileum als doctorandus.
Ik weet wel, er zijn velen, wien harde maatschappelijke noodzaak het bereiken van den eindpaal voor altijd heeft belet. Maar niet dezen zijn het, die met den basterdtitel pronken. Dat zijn zij, die haasten.
Ach jonge landgenooten, spaart ons de Drs.sen en de Dra.'s. Beteugelt uw titelzucht, wij hebben derzelve genoeg.
Tendens. De uitgang -ens komt in het Nederlandsch voor in de woorden lens, grens, trens, pens en flens, misschien nog enkele meer, bij kollewijners bovendien in mens en wens. In gevallen, waarin het Duitsche Tendenz beter voldoet dan strekking, en Reminiscenz beter dan herinnering gebruike men tendentie en reminiscentie, de Nederlandsche vormen, die eraan beantwoorden, gelijk intelligentie aan Intelligenz. Voldoen ook deze niet, dan schrijve men duidelijk ‘tendenz’ en ‘reminiscenz’, met zware aanhalingsteekens. Wie tendens en reminis-