dien van de verhouding van een auteur tot zijn personen? - De grenzen tusschen ‘biografie en creatie’ zijn nergens nauwkeurig te trekken en Frédéric is zeker niet de heele Flaubert. - ‘De voortreffelijkheid van dezen roman ligt dus niet in het min of meer biografische, dat de auteur hier heeft gegeven ...’ - Maar toch: ‘eigenaardig is de opvatting van den grondtrek van den held’. Want: ‘waarschijnijk was dit ook de grond van Flaubert's karakter’ enz. enz.
Wij zijn ons bewust, dat wij den heer Erens, door onze manier, zijn zwevende meeningen samen te vatten, geen recht laten wedervaren, maar het scheen ons het eenige middel om den lezer een begrip van Trifouillard's geest en Trifouillard's betoogtrant te geven. Wij kunnen het onrecht herstellen, door er bij te voegen: lees liever het geheele boekje dan onze recensie.
Dan zult gij gewaar worden, dat in dit tastend onderzoek, dit laveerend oordeelen, in dit net van gedachten, die over en weer gaan, dezen stijl van ‘weliswaar - maar toch - of misschien ook’ inderdaad iets schuilt van wat wij met een bijbelsch woord hongeren en dorsten naar de gerechtigheid kunnen noemen, en dat zij voor menigeen een beter middel bevatten letterkundige voortbrengselen te leeren begrijpen en waardeeren dan de vonnissen, die een criticus naar voor zijn tijd geldende wetjes van mooi en leelijk belieft te vellen, of de beschouwingen, waarmee een litteratuur-historicus u een kunstwerk in zijn geheel en in zijn onderdeelen pleegt te verklaren uit het leven van den kunstenaar, uit tijd, milieu, afstamming of uit wat niet al.
Er gaat een groote suggestie uit van die bladzijden, waar letters en lettergrepen, woorden en zinnen geen gevangenissen en kluisters zijn, om er meeningen en overtuigingen in op te sluiten, maar veeleer vensters, die uitzicht geven op een wijd landschap.
Toen wij het boekje hadden uitgelezen, scheen ons een van de fraaiste opstellen dat over Goethe. Maar de weetgierige lezer kan zich de moeite besparen, dat artikel in den inhoud op te zoeken. Hij zal het niet vinden, want het staat niet op bladzijde x of op bladzijde y. En toch is het er. Toch weten wij, hoezeer de heer Erens Goethe bewondert en wat