overlaten, zonder onze inmenging te bepalen wat hunne nationale verdediging vereischt, ben ik overtuigd, dat zij ook ons de beoordeeling zullen overlaten van den voet waarop wij de onze hebben in te richten’.
Hoe uit den treure hebben wij dien deun vóór 1914 gehoord, en waarop is alles uitgeloopen? Hoe zwak de Volkenbondsgedachte reeds geworden is, blijkt uit weinig dingen scherper dan uit deze woorden van een Engelsch regeeringspersoon. ‘Het gaat niemand aan’ wil sedert de oprichting van den Volkenbond immers zeggen: ‘het gaat allen aan, maar die allen vinden den moed niet, zich door een kloek besluit van de noodzaak te ontslaan der medeplichtigheid aan eene rampzalige dwaasheid, waartoe geen enkel land in staat behoorde te zijn’. De cursief gedrukte woorden - zijn van de Times.
Even een lichtgloor: de jongste tusschentijdsche kamerverkiezing in Seine en Oise, waar links aan het nationale blok een nederlaag toebracht. Maar de algemeene verkiezing in Frankrijk heeft eerst in 1924 plaats. Voor het oogenblik is het belangrijker wat in België staat te gebeuren, waar Theunis nog altijd naar de formule zoekt, die hem een - uiterst geringe - meerderheid in het parlement kan verzekeren. Ten aanzien van het hoogeschoolvraagstuk, heet het, is die formule nu gevonden. Ook ten aanzien van het militaire vraagstuk? Hoe nauw dit met de toekomst der Roerbezetting samenhangt, weet ieder. Zal de meerderheid van een paar stemmen, die bereid schijnt het laatst geventileerde knoeiplan voor Gent te aanvaarden, stand houden bij eene stemming over de beginselen van het Belgisch buitenlandsch beleid?
Voor den Matin is de hardnekkigheid der Belgische crisis een gevolg van ‘den financieelen steun, door de City aan sommigen Vlamingen verleend’. Eerst moest het Duitsch goud zijn, dat de Vlamingen tot Vlamingen maakte, spot de (Brusselsche) Standaard, daarna wrocht Hollandsch goud dit wonder, en nu zijn het de sovereigns; - ‘ligt in deze tegenstrijdigheid niet het beste bewijs onzer zelfstandigheid besloten?’
België voelt zich in eene politiek medegesleept, waarvan het dagelijks onzekerder wordt, hoe lang Frankrijk ze zal kunnen en willen volhouden. ‘Frankrijk’, besluit de Manchester Guardian zijn luchtvlootartikel, ‘heeft een over-