drijven? een Rijnsche republiek te kunnen grondvesten? Doch er was onder de leuzen van 1919 ook een zelfbeschikkingsrecht. De uitkomst van een oorlog, die het onrecht van Elzas-Lotharingen moest goedmaken, zou enkel de herhaling van zulk een onrecht, thans ten koste van Duitschland, mogen zijn?
Van eenige medewerking der bevolking van het Rijnland zelf zal nu minder dan ooit sprake wezen. Frankrijk zou er de volle macht van zijn leger voor moeten inzetten; het zou den oorlogstoestand moeten heropenen, en in die misdaad met België alleen staan. Het durft dit niet aan.
Toch blijft het aan de Roer, waar zijn aanwezigheid dus een andere strekking moet hebben. Het verdraagt er inderdaad veel; oneindig meer dan de Duitschers zich in de dagen van hun macht in bezet gebied zouden hebben laten welgevallen, maar tot dusver zonder zichtbare winst. Onbezet Duitschland heeft de mark kunnen doen stijgen, kan zich dus gemakkelijker dan vermoed werd in het bezit van Engelsche kolen stellen, en denkt aan geen capituleeren. Zal het er in slagen, den zet van zijn tegenstander ad absurdum te voeren?
Nog tracht het dit te doen gelooven; maar de toeschouwer vraagt zich af, of het zichzelf niet wonden zal met de wapenen, die het genoodzaakt is, aan te wenden. De in vergelijking met den val sinds 1919 nog uiterst geringe stijging van de mark doet reeds zijn uitvoercapaciteit in bedenkelijke mate slinken, bemoeilijkt m.a.w. Duitschland in het verkrijgen der buitenlandsche deviezen waarover het ook in de toekomst zou moeten beschikken om de mark te schragen. Dezen strijd vol te houden tot Frankrijk zich terugtrekt gaat vermoedelijk boven Duitschlands kracht. Er is te veel voor noodig: Poincaré, of wie op zijn stoel zal zitten, zal niet terug willen, dan uit vrees voor een naderende catastrophe in Frankrijk zelf.
De wenschelijke uitkomst is voorzeker, dat de tegenstanders het geen van beiden ‘winnen’, maar zich tot onderhandelen zien genoopt. Europa, dat bij zulk een oplossing baat heeft, zal daarbij diensten kunnen bewijzen. Doch dit Europa, waar is het? Wie geeft zijn adres? De Volkenbond waagt het niet, zijn orgaan te wezen; Engeland blijft achter met het sein tot tusschenkomst; de neutralen durven zelfs niet te waarschuwen; zij beraden zich niet eens met elkander; Nederland durft zelfs niet overluid te denken. Allen te zamen