schuld op Syrië, Palestina enz. zal moeten overgaan; - en in de laatste dagen komt de onvermijdelijke petroleum-kwestie sterk naar voren.
Mossoel! Men herinnert zich dat de beschikking over de petroleumvelden aldaar in 1916 tusschen de geallieerden aan Frankrijk was toegezegd, beschikking die, bij in Frankrijk slecht verkropte regeling van 24 Augustus 1920, aan Engeland werd overgedragen, op voorwaarde dat Frankrijk voor één vierde zou kunnen deelnemen in de met de ontginning te belasten maatschappij. Doch nu komen de Vereenigde Staten in het geding, die de tijdens den oorlog tusschen Londen, Parijs en Rome gemaakte afspraken omtrent invloedssferen in Klein-Azië steeds verklaard hebben voor res inter alios actae waaraan zij zich niet gebonden achtten, en thans de toepassing op die verklaring doen volgen: te Lausanne ad audiendum vertegenwoordigd, scheiden zij zich plotseling van de anderen af en willen zich het genot der ‘open deur’ waarborgen bij afzonderlijk Turksch-Amerikaansch verdrag. In Engelsche conferentiekringen heet het dat er tusschen Groot-Brittanje en Amerika ten aanzien der ‘open deur’ in Turkije volkomen overeenstemming bestaat, maar het wordt blijkbaar gezegd met een bijster zuur gezicht. Amerika dat zich van de Europeesche zaken afkeert zoodra het er last van zou krijgen, maar ‘present’ roept zoo dikwijls er iets te halen valt! In dit geval komt de daad van Amerika de verhouding tusschen Curzon en Ismet pasja vertroebelen, die een moeilijke onderhandeling voeren over de vraag wat het eerst geregeld zal worden: de grenzen van het Turksche gebied in Klein-Azië (het gebied van Mossoel is niet door Turken, maar door Koerden bewoond), of de concessies die zij aan vreemde ondernemers zullen hebben te verleenen. Ismet wil vóór alles de grenzen zien getrokken, Curzon politiek voordeel aan de Turken te verleenen, uitruilen tegen economisch voordeel, den Westerlingen te verzekeren.
Het eigenaardige is, dat er in Amerika zelf hoe langer zoo meer stemmen opgaan tegen de houding, door de Unieregeering in Europeesche (en Voor-Aziatische) zaken aangenomen. De New York World bijvoorbeeld veroordeelt scherp het systeem, ‘op prerogatieven aan te dringen en tegelijk verantwoordelijkheid af te wijzen’. Bij eene zoodanige, al te doorzichtige