programma publiek gemaakt, of reeds den volgenden morgen kon men lezen dat Troelstra, in een 's avonds van den 11den te Rotterdam gehouden vergadermg, tot overweldiging der staatsmacht door een oppersten arbeiders- en soldatenraad ook in Nederland had opgewekt. ‘Hebben wij dien raad eenmaal gevormd, dan wil dat zeggen, dat dat het opperste gezag in den staat is, en niemand anders’. Een 16 en 17 Nov. te Rotterdam te houden congres der S.D.A.P. zou over die oprichting beslissen. - 12 November sprak Troelstra in gelijken zin in de Tweede Kamer.
Wat heeft hij zich voorgesteld? Dat, als in Duitschland, regeering en bourgeoisie de ‘onmisbaarheid’ eener tijdelijke ‘dictatuur van het proletariaat’ zouden erkennen? Verkeerde Nederland dan in Duitschland's omstandigheden?
Hij waagde wel veel, immers (gelijk wij pas later hebben mogen vernemen) de partij was Zondag den 10den niet met hem medegegaan. Toch applaudisseerde de Kamerfractie.
De bom sprong verkeerd. De regeering verklaarde het gezag te zullen handhaven, en vond volk en leger bereid haar daarbij te steunen. De partij van Wijnkoop beproefde 's Woensdags te Amsterdam een aanslag op de kazernes, die jammerlijk mislukte. 's Donderdags ontkende Troelstra tot een staatsgreep te hebben aangezet; 's Vrijdags bleef hij uit de Kamer weg, en moest Schaper den aftocht dekken. De afloop van het Rotterdamsche congres was nu te voorzien. Troelstra is daar komen verklaren, dat hij zich in de machtsverhoudingen, zooals ze in Nederland bestaan, had vergist.
Dienzelfden Zondag werd in den Haag eene door den burgemeester geteekende proclamatie verspreid, waarbij de burgerij werd medegedeeld, dat de Koningin des Maandags in de Maliebaan zou verschijnen en dat men Hare Majesteit daar zou kunnen huldigen. Omdat - Troelstra zich had vergist?
Naar logica moet men niet vragen. Het gejuich, dat den 11den zou hebben geklonken indien men toen alleen van den wapenstilstand had mogen vernemen, was in de keel gesmoord; dien 11den wist men er bij, dat Duitschland in revolutie verkeerde; den 12den, dat eene sterke partij die wilde doen overslaan naar Nederland. Eerst den 18den voelde men de borst ruim, en laat zich nu gaan in een vreugdebetoon waarvan Hare