Czernin en Kühlmann schijnen te bezonnen, om die misslagen te begaan.
Wat hen bovenal leiden zal, is de overweging dat bij wat zij in het Oosten tot stand brengen, eenmaal ook de Entente zich zal moeten kunnen nederleggen. Van Ruslands oogenblikkelijken toestand gebruik te maken om eene kwestie als de Poolsche b.v. te regelen uitsluitend in het Duitsche en Oostenrijksche belang, zal een Ponsonby in Engeland, een Renaudel in Frankrijk, onmiddellijk doen verstommen, en eventueele vijanden van Duitschland voor lange jaren de kans openen in Oost-Europa bondgenooten te vinden.
Maakt Rusland vrede, dan zal Roemenië dit voorbeeld zeker moeten volgen. Bulgarije zal dan gelegenheid hebben zich tegen Guillaumat, Turkije, zich tegen Allenby te keeren. Met Saloniki, Jeruzalem en Bagdad in de hand, zal de Entente de zekerheid behouden in de regeling der Balkanen Voor-Aziatische zaken een gewichtig woord te kunnen medespreken, en zij zal die drie punten zeker tot het uiterste verdedigen. Zoolang zij alleen Bulgaren en Turken tegenover zich vindt, heeft die verdediging goede kans. Zal Duitschland belangrijke strijdkrachten voor den oorlog op die afgelegen fronten kunnen afzonderen, en tegelijk een groote onderneming is het Westen wagen?
Waarschijnlijk zal het nog meer belang hechten aan een overwinning op het Westelijke, dan aan versterking der Balkan- en Turksche fronten. Het zal laatstgenoemde versterking wellicht niet geheel nalaten, maar het gros der vrijgekomen legers naar Frankrijk zenden en daar een beslissing zoeken te verkrijgen eer Amerika ter plaatse is, dat nog altijd slechts met beloften strijdt.
Wilson heeft een groote rede gehouden die geen enkel nieuw gezichtspunt geopend heeft, want dat hij ‘geaccrediteerde vertegenwoordigers van het Duitsche volk’, niet van de Duitsche ‘autocratie’ ontvangen wil, is slechts een herhaling.
Evenmin heeft Hertling's inaugureele oratie nieuws geleerd, dan dit, dat een door den Rijksdag opgedrongen kanselier niet per se in vredelievender zin spreken zal dan een aan den Rijks-