zulks na Thorbecke's slaapmiddel durven droomen, - de Provinciale Staten raken uit den dut!
Deze verschijnselen zijn natuurlijk niet uitsluitend nederlandsche. Allerwegen blaast de tijdgeest. Zelfs in Frankrijk, dat reeds zoo lang en sterk gecentraliseerde land, dat ons een onverbreekbaar geheel toeschijnt, - zoo vele eeuwen reeds hadden machtige vuisten de verschillende elementen te zamen gekneed, - is thans een andere richting aan 't opkomen. Parijs zuigt niet langer alle levenssappen op, en sedert de ville-lumière - nu geen zorgzame hand de lampen voedt met nieuwe olie - meer en meer verbleekt tot ville-veilleuse, ziet men allerwegen in de provincie lichten schitteren. Al zal het nog lang duren vóór Gallië wordt tot een zwitsersch gemeenebest, toch bespeurt wie Frankrijk doortrekt, den krachtigen opbloei van wat men dáár noemt het regionalisme, die wonderen werkende liefde voor eigen landstreek, voor eigen stad, welke het fundament is van een krachtig nationaal bewustzijn. Wel moge de wandelaar treuren als een statige eik valt, onder wiens lommer hij zoo gaarne rustte; de houtvester juicht, als hij op de te zeer gemonopoliseerde plek, waar de zware schaduw allen groei doodde, een krachtig woud van jonge boomen ziet opschieten.
Een mijlpaal op den weg der ontwikkeling van het nederlandsch gemeenebest zal dan ook plan 1913 wezen. Niet Den Haag of Amsterdam, maar heel Nederland zal feestvierend zich rekenschap geven van wat het in die honderd jaren heeft tot stand gebracht... of verzuimd. Want nog véél grooter zou de oogst zijn, indien reeds vroeger allerwegen ware gezaaid. Maar daarom niet getreurd! Het is toch al reeds een verblijdend teeken, dat zes en twintig steden en stadjes zelfbewust een mijlpaal durven stellen; een voorbeeld dat - zoo alle geruchten niet bedriegen - door nog velen zal gevolgd worden.
En welk een schoone gelegenheid om eigen land te leeren kennen! Ons eigen mooie land, dat toch eigenlijk wij alleen naar waarde kunnen schatten, geschoold als ons oog is voor stille kleurharmonieën. De verbetering van verkeersmiddelen hier te lande - het organiseeren van motorboot- of automobieldiensten in nog weinig bezochte streken (waarvoor de tienduizend gulden zullen dienen, welke door de regeering