waaraan worden zij geofferd? Heeft de kanselier zelf eene politiek die menschenoffers vragen mag?
De regeering boven de partijen. Het mocht wat. Deze regeering is de oogendienares van bepaalde partijen, en ontheft ze alleen van de taak, zelf de verantwoordelijkheid voor de uitvoering harer partijbesluiten te dragen.
Het centrum heef tzijn stem aan de ‘Wehrvorlage’ toegezegd op voorwaarde dat de ‘Erbanfallsteuer’ in den doofpot zal blijven, en de linker-meerderheid van den Rijksdag, eene meerderheid wier bestaan zelf de veroordeeling door het volk beteekent van de verwerping dier belasting eenige jaren geleden, met de schrapping der ‘Liebesgabe’ aan de brandewijn-stokers genoegen zal moeten nemen, een maatregel die natuurlijk op de liberale stemmen rekenen kan, maar nimmer van die zijde als den eenigen tot verder redres der Rijksfinanciën is verlangd, en die nog geen vierde dekt van de nieuwe uitgaven voor militaire doeleinden welke worden voorgeslagen.
Waarom neemt de Rijksregeering zulk een pactum uit de handen van het centrum aan? Omdat zij de 110 sociaaldemocraten buiten de gemeenschap sluit, en een meerderheid uit de burgerlijke partijen alleen kan vinden door zich aan het centrum over te leveren. Ten minste, zoo meent zij.
Bülow heeft voor dezelfde moeilijkheid gestaan, en toen het centrum aangedurfd en het overwonnen. Maar slechts voor een oogenblik. Met het blok, uit anti-centrums- en anti-Bebelcandidaten van alle kleur gevormd, viel niet te regeeren. Zoodra Bülow een financieele hervorming voorsloeg die ook (lang niet uitsluitend) met liberale wenschen rekening hield, verrieden hem de conservatieven en liepen met pak en zak tot het centrum over. Dàt is de geboorte van het kanselierschap van Bethmann-Hollweg geweest, en aan de gevolgen van die geboorte ontkomt het niet.
Het kiezerscorps heeft over de financieele politiek der zwartblauwen vonnis gestreken. Het heeft een anti-zwartblauwe meerderheid naar den Rijksdag gestuurd die enkel ten gevolge eener verouderde districtenindeeling zoo klein mogelijk is: in het volk is zij zeer groot. Nu van tweeën één: óf die meerderheid moet worden gehoorzaamd, òf de wig moet er in gedreven en een nieuwe meerderheid gevormd.
Moet de wil der linker-meerderheid worden gehoorzaamd?