winnen door een sterk man, maar met welsprekendheid en handigheid alleen wint men op den duur zelfs de Franschen niet.
Zoo werd Briand zwak verdedigd, niet omdat hij voor het ‘apaisement’ te veel, maar omdat hij er te weinig voor had gedaan.
Het kabinet-Monis is nauwelijks meer dan eene vennootschap tot portefeuilleverovering. Een afzonderlijke plaats neemt Delcassé in, in 1905 uit vrees voor Europa in den ban gedaan, en sedert een van de gevaarlijkste mijnenleggers tegen elk buiten hem om gevoerd bewind. Men meende langen tijd dat zijn rehabilitatie een sterken en verkeerden indruk in Duitschland zou maken, en zelfs thans nog heeft men het roekeloos geacht hem de buitenlandsche zaken in handen te geven: krachtig bewijs voor de vredelievendheid der Fransche politiek. De indruk die zijn wederoptreden als minister nu nog heeft gemaakt is stellig ver beneden de verwachting gebleven. Duitschland heeft er eigenlijk geen spier om vertrokken. 1905 is al zoo lang geleden, en men weet te goed dat de wezenlijke drijfkracht toen koning Eduard was.
Men kan er zeker van zijn dat Delcassé, had het hem vrij gestaan, liever met anderen dan met deze te hoop geloopen avonturiers was gaan zitten, goed genoeg in zijn oogen om hem binnen te loodsen, maar wier blijvend gezelschap voor een staatsman die zich van den eersten rang acht niet weinig compromittant kan worden. Het zou best kunnen gebeuren dat men Delcassé, die in bekwaamheid het gros zijner tegenwoordige ambtgenooten stellig ver overtreft, en wat de binnenlandsche staatkunde aangaat veeleer briandist dan combist is, eerlang uit dit kabinet in een volgend, meer naar het centrum gewend, ziet overspringen. Niet onwaarschijnlijk verschijnt dan Millerand, dien Briand te kwader uur liet glippen, mede weder op de regeeringsbank.
De Duitsche regeering verdient hulde voor haar Bagdad-politiek, die fijn, gematigd, vast, weloverlegd is. Zij verzekerde te Konstantinopel den spoedigen bouw der sectie tot Bagdad en de verbetering der voedingslijnen, in ruil voor den voorwaardelijken afstand, in handen der Turksche regeering, van de concessie voor het gedeelte Bagdad-Perzische golf. De voorwaarde is, dat het Engelsche kapitaal voor niet meer