Het Engelsche koningsbezoek is, après tout, niet zoo heel goed afgeloopen. Veel betuigingen van welwillendheid, veel bonhomie van den lijvigen ouden gentleman, een uitstekende houding van het recipieerende volk. Maar de delicate punten zijn ontweken. Vlak na den terugkeer een aankondiging van belastingverhooging in Engeland, noodig voor uitbreiding van vlootbouwkredieten! Als in het geruchtmakend artikel van Theodor Wolff in het Berliner Tageblatt: ‘Die deutsch-englische Allianz’, verschenen den dag vóór 's konings aankomst te Berlijn, inderdaad een op instigatie van Bülow uitgestoken hand mag worden vermoed (het is aanstonds verzekerd, maar op m.i. veel beter gronden betwijfeld), dan is die hand niet aangenomen.
Het is een hoogst merkwaardig artikel, waarvan het historisch gedeelte zóó slapjes is tegengesproken, dat het wel haast als geschiedenis mag worden aangenomen. Zoolang de Boerenoorlog onbeslist bleef, heeft Chamberlain Duitschland, door aanbiedingen van alliantie, geïmmobiliseerd; dit wordt niet beweerd, maar met de stukken aangetoond. Duitschland had toen de keus tusschen twee wegen, die het (volgens Wolff) beide uit zijn isolement zouden hebben geleid: het verdrag met Engeland, of de entente met Frankrijk en Rusland. Het heeft geen keus gedaan en is voortaan eerst recht geisoleerd geworden. Wolff zegt: door eigen domheid, die nu, tien jaren later, niet behoeft herhaald te worden. ‘Wir werden den König von England um so herzlicher bei uns begrüssen, je mehr wir überzeugt sein dürfen, dass die Leitung unserer auswärtigen Politik aus den Fehlern vergangener Jahre gelernt hat’.
Was die fout zoo groot? Was dan het gansche aanbod van Chamberlain iets anders dan een poging om de vastelands-mogend-heden onderling verdeeld te houden, tot Engeland de baas zou zijn in Zuid-Afrika? Een Engelsch-Duitsche alliantie, gesloten in 1899 of het jaar daarna, zou de Duitsche regeering op den rand van een oorlog met Rusland gebracht hebben, ter wille van belangen die in geenen deele de sympathie hadden van het Duitsche volk. Duitschland zou zich client gemaakt hebben van een andere mogendheid.
De entente met Frankrijk en Rusland dan? Maar waren zij in een oorlog tegen Engeland als bondgenooten te vertrouwen? De ervaring van den Jameson-tijd, toen Duitschland begonnen was