verband, aan de mogendheden van Europa wist op te leggen is hij zeker niet geweest.
Toch speelde onder zijn regeering de politiek een groote rol door de verhouding der kerk tegenover Italië. Als vijand van het koninkrijk Italië moest hij wel partij kiezen tusschen de machten, nu hij de kerk onder die geordende machten opgenomen wilde zien, en meer en meer werkte hij, onder den invloed van zijn staats-secretaris Kardinaal Rampolla, er toe mede om het gezag van Frankrijk en Rusland te bevestigen tegenover het drievoudig verbond, waarin Italië was opgenomen, en tegenover een nauwe aansluiting van Italië bij Engeland, die aan het jonge koninkrijk gelegenheid zou hebben gegeven om een krachtige positie in te nemen aan de Middellandsche Zee.
Daardoor moest de katholieke kerk iets opgeven van haar universeele stelling boven de partijen.
De nieuwe tijd nu is de tijd van de wereldmogendheden. Geen macht die iets beteekenen wil bepaalt haar kring van werkzaamheid tot een vast omschreven terrein, het is een jacht om de geheele wereld te doordringen. Zelfs de enkele menschen die hun fortuin willen maken, omvatten in hun plannen niet meer en niet minder dan de aarde. Wij leven niet langer in de eeuw van continentale, maar van mundiale politiek. Zij omvat den mundus, de wereld.
Heeft de Kerk, die katholiek, die een universeel instituut is, van die tijdstrooming niet in volle mate geprofiteerd, omdat haar beginsel al van den oorsprong af was: wereldverovering, en haar inrichting zich leende tot uitbreiding over de wereld? Maar dan, wanneer zij tenminste niet wil achterblijven, moet zij daarmee ook kunnen voortgaan, en alleen op haar eigen belangen lettend, zich niet behoeven af te vragen of het ook Rusland hinderen zou, wanneer er te veel ophef van bloedbaden in Armenië werd gemaakt, en of het voor Italië voordeelig zou wezen, wanneer het den Islam in Noord-Afrika bestreed.
Zou de Kerk haar politieke gedragslijn, met het oog uitsluitend op de staten van Europa, en als een staat van dat Europa, blijven behouden?
Hierbij kwam de Italiaansche vraag te pas.
Kon de verhouding tot het koninkrijk Italië zoo voortduren