afgescheiden, maar het kreeg tegelijkertijd geheel Noord-China in zijn macht, omdat het, meester van de genoemde plaatsen, de golf van Pe-tchili kon afsluiten en direct de haven van Peking bedreigde.
Li-hong-tchang die van den kant van China de onderhandelingen tot den vrede van Simonoseki had geleid, wist wat hij deed toen hij schijnbaar zijn land aan den overwinnaar prijs gaf. Hij begreep dat Rusland tegen zulk een vredesbepaling zou opkomen, en haar ongedaan zou maken.
Het Russische rijk heeft van zijn oorsprong af geleden aan een overmatig landbezit met een geheel onvoldoende kustlijn. Zijn drang als van een mensch die naar lucht snakt is altoos geweest naar zee, en naar een ijsvrije zee.
Onder Czar Peter den Groote bereikte het de Oostzee en de Zwarte zee.
Alsof dat genoeg was voor een land van dien omvang! - Neen, het wilde de Middellandsche Zee, den Indischen Oceaan, den Grooten Oceaan.
De aanleg van de groote Siberische spoorlijn (sinds 1891) moest dienen om Rusland in verbinding te stellen met den Grooten Oceaan; maar die bedoeling bleek toch niet, zooals 't behoorde, volvoerd te kunnen worden, wanneer Zuid-Mantchoerije van het tracée der lijn bleef uitgesloten. Daar waren de ijsvrije, voor versterking en verdediging geschikte, havens, als eindpunten van den spoorweg, daar was de verbinding met het Zuiden, daar was de beheersching van den handel, van daar ging de uitbreiding der macht.
Rusland kòn Japan niet toestaan zich op die plaats te nestelen om er met zijn accaparatie-vermogen alle voordeelen van het verkeer en van de positie naar zich toe te trekken.
De chineesche onderhandelaar zag in dat het toegeven aan Japan's hoogen eisch de redding van zijn land zou wezen, omdat het gevaar der Japansche overmacht aan China bondgenooten moest bezorgen.
En het gebeurde ook zoo. Rusland, gesteund door Frankrijk en Duitschland, protesteerde tegen de uitvoering van het vredestractaat; en Japan moest bukken, zijn gebied in Mantchoerije, zijn bezetting van Wei-hai-wei opgeven.
Engeland hield zich apart. Het toonde sympathie voor Japan, zooals het vroeger sympathie aan China betoond had, maar het