majestueuse lijnen, en zoo Mauve het onvergankelijkst was in het met zachte ironie onvermurwbare zien der dingen, zoodanig dat men nimmer meer na hem de plek waar hij leefde, kan zien door eigen oogen, dan heeft Jacob Maris wel heel zich zelf gegeven in de breede rust en het nobele evenwicht waarmee hij de uiterlijke bewegingen van het leven om hem grifte in de rijke kleur-visioenen en de rythmische-toongolvingen waarin het zijnde zich voor hem reflecteerde, - hetzij het de profielen waren onzer oude steden onder den luister der lichte luchten, of de paarlemoeren stranden, of de onwrikbare molengevaarten onder de gierende vaart der witte wolken, of ook de woelige maannachten boven de vage landen, of de argelooze gestes zijner kinderen.
Begonnen in een tijd toen de levende kracht onder het stof der dorre conventie schuil ging, een tijd, waarin ten onzent wel het uitwendige, maar niet de kern onzer zeventiend-eeuwsche kunst gekend werd, is het niet onmogelijk dat Jacob Maris die van zijn twaalfde jaar achtereenvolgens bij Stroebel, Huib van Hove, op de Antwerpsche Academie onder Nicaise de Keijzer en later, terug in den Haag, op het atelier van Louis Meyer het schildersmétier geleerd had, eerst in Parijs, voornamelijk door onze oude meesters, den rijkdom van zijn land heeft leeren kennen, en dat, bij zijn terugkomst, zijn verhelderde oogen nimmer moê gekeken waren bij het aanschouwen van de onophoudelijke wisseling van het licht en den weerslag daarvan op dien drassigen bodem, waaraan hij zich zóo nauw verbonden voelde dat de figuurschilder zich voor een groot deel oploste in den landschapschilder en hierin eerst ten volle zich zelf zou worden.
Want Jacob Maris vond niet, als de slechts een jaar jongere Matthijs, dadelijk zijn eigen weg. De laatste was een meester in het schilderen voordat de latente natuur van den eerste tot bewustzijn kwam, wat Jacob dan ook deed zeggen kort voor zijn dood: Thijs was een genie, ik maar een talent! En men kan in zijn eerste werken: in de keuken der 17de eeuw, in het Loosduinsche buurtje, in de Italiaansche figuurtjes, of in het bekende Marlotte nauwelijks den lateren landschapschilder hervinden, te veel als men er in voelde de verschillende invloeden, ook die van Thijs. Eerst in de Veerpont, het bekende schilderij door den Heer J.H. van Eeghen in