Aan den Boerenpresident had hij een lastigen kameraad. Want Kruger, op zijn doodnatuurlijke, leuke wijs, wist van zijn kant iedere onhandigheid, iedere overdrijving te vermijden, en daar hij het voordeel aan zijn zijde had, bleef hij de meerdere.
Maar men mag in Europa niet buiten den Keizer van Duitschland rekenen.
De Keizer hield zich alsof hij zich, zoo noodig, in de zaken van Afrika binnen den kring van den Engelschen invloed zou mengen, en hij zond aan den President der Zuid-Afrikaansche Republiek zijn felicitatietelegram. Daarmee deed hij Engeland niet alleen een beleediging aan, alsof het niet in staat was de zaken te ordenen, maar hij, de kleinzoon van Engeland's Koningin, de admiraal van de Engelsche marine, de gast van de Engelsche aristocratie, kwetste ook het gevoel voor goede manieren bij de toongevende klasse, nu hij, in den tijd dat Engeland zich vernederd en in rouw gevoelde, een gelukwensch toebracht aan den man wien het die rouw weet.
Dat de Duitschers jaloersch waren en er aldoor naar streefden om kleine voordeeltjes te behalen, daarvan waren de Engelschen overtuigd; dat konden zij desnoods toelaten. Maar zij wilden de beleediging van dén Keizer niet dulden, - ofschoon de felicitatie denkelijk goed genoeg bedoeld was.
En weer deed Chamberlain zich voor als de woordvoerder der natie toen hij den rechtmatigen Engelschen trots stijfde door maatregelen te nemen die Engeland bereid toonden om met de wapenen zijn suprematie te handhaven.
Zoo verscheurde de minister van koloniën den nevel die zich over het Britsche rijk had gelegerd. Er kwam kracht en gloed en beweging in het Engelsche leven. De tijd van Salisbury's bulderende woorden en slappe daden scheen, voor 't oogenblik, voorbij te wezen.
Zal het aan Chamberlain gelukken flink stand te houden, zal hij ons toonen hoe Engelands politieke tact opgewassen blijft voor den grooten werkkring waartoe het volk geroepen is, zal hij aan Europa en aan de wereld kunnen bewijzen hoe vrijheid en eerbied voor het recht de voorwaarden zijn voor de macht?
Een begin van een nieuw jaar alleen?
Of een begin van een nieuwen tijd?
Maar laat ons niet vergeten Paul Kruger, den president der Zuid-Afrikaansche Republiek, daarin een eereplaats te geven! en wij, Hollanders, laat ons denken aan onze groote eeuw!