Oorspronkelijk Russischgezind. Al wat iets beteekende in Bulgarije, de hooge administratie, de staf van het leger, was er, na den grooten oorlog, Russisch. De boeken die men las, de ideeën, waarvoor men leefde, Russisch. Geen kern van inheemschen adel, waarom zich de volksaard kon scharen. De Russische veroveraar had vrij spel.
En nooit werd een positie op ergerlijker wijs verknoeid.
Het is niet goed al te machtig te wezen, en zichzelf voor almachtig te houden.
Rusland zag in Bulgarije een aanstaande Russische bezitting. De Battenberger, op den troon van het vorstendom geplaatst, was niet meer dan een plaatsbewaarder voor den Czar: een handbeweging en hij zou zijn plaats ruimen. Russische invloed zou altijd bovenaan staan, omdat alleen met hulp van den Czar een groot-Bulgarije zou kunnen gevestigd worden, dat Oost-Roemelië en Macedonië omvatte....
Het kwam anders uit door de plompheid der Russische agenten. Waar zij de Russische macht wilden uitbreiden mislukten hun zetten slag op slag. Oost-Roemelië werd bij Bulgarije gevoegd, maar de eer kwam aan den Battenberger; de Russische officieren werden naar Rusland teruggeroepen met de bedoeling om het Bulgaarsche leger te desorganiseeren, en juist toen ze onder haar eigen officieren streed, behaalde de Bulgaarsche armee haar eerste overwinning. De Battenberger werd toen door een met Russisch geld gestookte samenzwering opgelicht en over de grenzen gebracht, maar de houding van het Bulgaarsche leger voerde hem weder naar zijn hoofdstad.
En toen het barsche gezicht van den Czar den Vorst van Bulgarije wegschrikte van zijn pas weer ingenomen zetel, daar bleek het dat Rusland met zijn bangmakerij toch geen stap vooruit was gekomen, omdat voor Alexander van Battenberg een plaatsvervanger werd gevonden in Ferdinand van Coburg.
Stambulof, de voorzitter van het Sobranje, had op het gevaarlijke moment, de stamelende, vallende nationaliteit van Bulgarije onder den arm gegrepen. Hij was het die de troepen had toegesproken toen de vorst was opgelicht; hij was het die den moed niet verloor, toen Alexander van Battenberg door den toorn van den Czar zijn bezinning kwijkt raakte; hij was het die, in weerwil van Rusland, door het Sobranje een nieuwen vorst op den troon liet roepen, hij was het die door de strafvoltrekking aan den brutalen majoor Panitza, het bewijs gaf dat voortaan niet meer met de landswetten kon worden gespot, zelfs door een die zich onder de bescherming van Rusland meende, hij was het die, als regent, als eerste minister, zijn leven aan het loome boerenland