Het gedrag van den keizer openbaarde zich daarenboven in al zijn onhandigheid door het feit, dat hij te duidelijk blijken gaf van zijn wensch om, ten gevolge van zijn onbeleefdheid jegens Engeland, een wit voetje bij Frankrijk te krijgen; en een verstandhouding tusschen Frankrijk en Duitschland kon alleen gericht wezen tegen Engelands koloniale politiek. Het was den keizer te doen om Engeland te isoleeren, het gevolg is geweest dat hij geïsoleerd werd.
Want aan zijn bondgenooten heeft Duitschland geen grooten steun. De Italiaansche regeering is haar eigen moeilijkheden in 't binnenland nog niet te boven gekomen, en Frans Jozef heeft geen eendrachtige bevolking in zijn bonte staten. Thans is de beurt van verzel aan Hongarije gekomen dat de afdoening verlangt van de regeling tusschen kerk en staat, en die afdoening nog maar niet van zijn koning verkrijgen kon.
Wel is er in Italië een nationale stemming tegen Frankrijk, om dezelfde redenen die Duitschland tegen Engeland in 't harnas zouden kunnen jagen; maar daar staat tegenover dat de Italianen sympathie gevoelen en medegaan met de Engelschen. Een mogelijke samenwerking tusschen Engeland en Frankrijk zou dus dat nationale humeur van Italië neutraliseeren.
Het drievoudig verbond, met het Duitsche rijk aan 't hoofd, dat nog kort geleden door zijn armeeën instond voor den vrede van Europa en de suprematie van de middenstaten, heeft niet langer de beslissende stem.
Het zijn, met den aanvang van czar Nicolaas' regeering, Engeland en Rusland geworden die de Europeesche politiek bepalen.
Wat de zwakheid en het ietwat fantastische van Frankrijks verstandhouding met Rusland, onder Alexander III, uitmaakte, was dat beide landen in den grond der zaak geen ander gezamenlijk belang hadden dan hun wensch om zich niet door Duitschland te laten ringelooren. Ze waren vrienden, maar verre vrienden, en des te uitbundiger in hun betuigingen naarmate zij verder van elkander afstonden en bleven.
Sympathiën en autipathiën alleen bewerken geen hechte verbonden; zij willen door wat duurzamer cement aaneengehecht zijn.
Nu zijn Engeland en Rusland ook geen buren, maar de grenzen van hun beider rijken in Azië naderen al heel dicht tot elkander, en wanneer men de
belangen in 't oog houdt die Engeland heeft bij 't in stand blijven der Turksche en Chineesche macht, dan kan men wel zeggen dat, van Klein-Azië af tot Korea toe, de kringen van Russischen en Engelschen invloed elkander raken. Daar liggen overal de conflicten voor de hand: maar de mogelijkheid van een overeenstemming is in 't geheel niet buitengesloten.
Wanneer men elkander maar vertrouwde!