werden daverend toegejuicht, zooals men oude bekenden begroet, wanneer men ze weerziet. In den Rijksdag, slecht bezocht als een ongezellige club, vielen eenige speldeprikken; de legerreorganisatie en de andere hervormingen kwamen geen stap verder. In Engeland werd de behandeling van de Home rule bill tot na Paschen uitgesteld, en de brave mannen van Ulster, die al gereed stonden, om als wanhopigen tot den laatsten druppel van hun bloed toe te vergieten in den strijd tegen een toekomstig Iersch parlement, besloten hun heldenmoed weêr op te bergen. Of het Panamaproces er schuld aan had dan niet, - het effect was toch zoodanig, dat alles daarvoor zweeg.
En het moet erkend worden: het deed zijn best om zijn positie in de wereld op te houden. Welk een sensatie-roman, dat proces, bijna zoo aangrijpend als de Vautrin van Balzac. Ministers en politieagenten, baronessen en spionnen, niemand had er op kunnen rekenen, maar ze kwamen alsof ze geroepen waren; ze kwamen met hun heusche gebaren van huichelende misdaad, van gekwetste onschuld, van triomfeerend recht. Niets ontbrak, en men zou van alles tot het laatst toe genieten. Toen de rechter het vonnis uitsprak klommen de dames van het toeschouwerspubliek op haar stoelen, om in het gezicht van Charles de Lesseps de aandoeningen waar te nemen op 't oogenblik, dat hij zijn lot vernam. Bravo, dat is eerst stichtelijke aandacht bij een vertooning.
Over het proces zelf als een onderzoek om achter de waarheid te komen, weet ik weinig te zeggen. De zaak is beslist, de schuldigen zijn van de onschuldigen gescheiden, men moet zich daarbij neerleggen. Het is meer een tijdvak, meer een klasse van menschen, die voor de rechtbank gebracht zijn, dan een bepaald aantal personen en een enkel geval. Over zulke dingen spreekt geen jury recht uit, geen pleitrede van een advocaat kan daar overtuiging brengen, geen getuigenis van een getuige of van een beschuldigde kan er volledig wezen. In dit geval oordeelt eerst de historie. Laat ons, die op een afstand zijn, ons in de comedie verheugen nu eenmaal de wereld ons comedies wil geven.
Daar is zooveel moois in dat geding! Ik laat de hoofdfeiten varen; ik wil me er niet nog eenmaal aan emotioneeren, en evenmin voor anderen den schotel der emotie opwarmen. Doch neem het kleinste, het geringste partikeltje van dat proces, neem bijvoorbeeld Gobron. Wat is dat, Gobron? vroeg Charles de Lesseps;