Bibliographie.
Het Jaarboekje van Alberdingk Thijm. Almanak voor Nederlandsche Katholieken, onder redactie van J.C. Alberdingk Thijm en Jan F.M. Sterck. Ao. Do. 1891. 40e (1e) Bundel. Amsterdam, C.L. van Langenhuijsen.
Het is deze maand twee jaren geleden sedert Alberdingk Thijm stierf en door zijn dood een ledige plaats achterliet. Die plaats staat nog open.
Helaas, zijn ridderharnas hangt te roesten ....
Wie schiet opnieuw zijn wapenrusting aan?
Wie zal zijn machtig strijdzwaard weêr hanteeren?
vraagt de heer Eduard Brom in een hem gewijd gedicht.
Niet het minste van hetgeen Thijm schreef, de beste van zijn verhalen en novellen, placht hij toe te vertrouwen aan den Volksalmanak voor Nederlandsche Katholieken, het eenvoudige, kunstelooze Jaarboekje, dat thans zijn 40en jaargang beleven mag. Het is dus een daad van rechtmatige piëteit van de uitgevers, dezen Almanak voortaan te noem en naar den man, die er jaren lang zijn stempel op drukte, er een duidelijk nitgesproken Nederlandsch-Katholiek, haast een ‘Katholiek-Amsterdamsch’ karakter aan gaf. Van dat Katholiek-Amsterdamsche getuigt het stukje ‘Op het Hof’, waarin des dichters zoon de verschillende gelegenheidsgedichten te samen brengt, welke Alberdingk Thijm af en toe vervaardigde ter eere hetzij van het Amsterdamsche Begijnhof zelf, dat schilderachtige, karakteristieke hoekje Roomsch leven, zoo rustig gelegen in het midden van de drukke wereldstad, hetzij van de bewoonsters van dit Hof, de wakkere Begijntjes. Wat ons in deze gelegenheidsverzen treft is hun blijmoedigen, soms schalken, steeds opgewekten toon. Deze Katholieke vroomheid kijkt noch deftig, noch zuur; het geloof, dat er aan ten grondslag ligt, is er een van de soort, ‘die strijdend - maar zingend den Hemel begroet.’
Nog vele andere opstellen, aantrekkelijk door vorm en inhoud, bevat dit Jaarboekje. Wij noemen de geschiedenis van het gunstig bekend Ursulinenklooster en pensionnaat te Venray in Limburg, door prof. J.A. de Rijk, het eerste gedeelte van eene belangrijke monographie, over een bij uitstek nuttige stichting, de vrucht van een blijmoedig geloof.
Deze Katholieke Almanak zal zeker ook door niet-Katholieken met belangstelling ter hand genomen worden, ook op die wijs zich den naam waardig toonend van den schranderen geest, die, hoewel steeds onverschrokken kleur bekennend, zich de vriendschap en de achting had we-