7. ‘Stichting of ondersteuning van Nederlandsche Schoten; ondersteuning van het onderwijs in de Nederlandsche taal, waar daaraan buiten Nederland behoefte bestaat’. Daarbij behoort punt 5, dat luidt: ‘Bevordering van het bezoeken van Nederlandsche scholen door buiten Nederland wonenden’.
Hier dringt zich de vraag op, wat moet men onder Nederlandsche taal verstaan?
In ‘Neerlandia’, het blad van het A.N.V. wordt met dezelfde beteekenis nu eens Nederlandsch, dan weer Hollandsch gebruikt, zoo b.v. worden de Boeren als Nederlanders aangesproken, maar weer elders als Afrikanse Hollanders. Daaruit moet men afleiden dat bij de bestuurders van ‘Neerlandia’ het inzicht bestaat overal het Hollandsch in te voeren en b.v. het Vlaamsch of de Boerentaal nog enkel als gewestspraak te beschouwen, die niet waard zijn behouden te blijven. Ja, in Neerlandia wordt zeer dikwijls de Vlamingen hun taal als onbeschaafd voorgehouden, (ja, een der redenen voor het overbrengen van het blad uit Vlaanderen waar het geboren werd evenals het denkbeeld zelf van het Verbond, naar 't Noorden was: dat het te Vlaamsch was) en van hun verlangd, dat ze zouden de ‘beschaafde’ Hollandsche taal aannemen. Daarmede stemt de even vermelde omzendbrief en wel op de 3e bz. overeen. Daar Staat: ‘Wat bij eene club of soortgelijke vereeniging misschien niet altijd mogelijk is, is zulks wel bij eene afdeeling van ons Verbond nl. dat verschillende kringen der Hollandsche samenleving toetreden, bovendien laten de geldmiddelen, van het Verbond thans toe de afdeelingen krachtig te steunen bij de verrichting van hare taak, bijv. voor een bebliotheek of leeszaal, een Hollandschen cursus enz.
Er wordt dus gedurig en overal verondersteld dat Nederlandsch niets anders is dan Hollandsch. Hiertegen moet echter van het standpunt der gelijkheid van al de deelen van den dietschen stam opgekomen worden. Of een klinker meer naar de a dan naar de o zweemt bij het uitspreken, of een woord op zijn Hollandsch of op zijn Vlaamsch uitgesproken wordt, dat is op zich zelf om