geheel zeer lichtzwak; hunne helderheid komt tusschen de sterrengrootten 11,5 en 13,0.
* * *
Russische schooltoestanden. - Een Petersburger blad deelde voor eenigen tijd naar een blad uit de provincie, mede, dat een schoolmeester in het Gouvernement Wolhynie zes roebel jaarwedde heeft. Deze gelukkige is een oud-soldaat, die gedurende den zomer als dorpsherder werkzaam is en in den winter de jeugd onderwijst. Hij kan nauwelijks lezen; van schrijven heeft hij geen begrip. Dit voorval is niet het eenige in Rusland. Zeer vele onderwijzers in Russische dorpen trekken slechts 50-75 roebel per jaar en zijn blijde als ze zooveel ontvangen.
* * *
Handelsvloot der Wereld.- Grootbrittanië: 14,431,072 ton; Vereenigde staten van Amerika: 3,337,156 ton; Duitschland: 3,138,568 ton; Norwegen: 2,632757 ton; Frankrijk: 1519922 ton; Italië 1159082 ton; Rusland: 800334 ton; Spanje; 784537 ton; Japan: 690581 ton; Zweden: 690581 ton. Spanje alleen uitgezonderd, hebben alle andere handelsvloten een toename aan te stippen; vooral is deze toename groot bij de Fransche, Zweedsche en Japansche handelsvloot. Duitschland heeft dus het vierde der Britsche stoomschepenvloot, een bewijs, dat het ver daarbij achterstaat. Maar meteen merkt men ook Duitschlands vooruitgang op dit gebied, wanneer men de statistieken der laaste jaren onder elkaar vergelijkt.
* * *
Onbekende werelden in het zonnestelsel. - Nog is de vraag niet opgelost of buiten de baan van Neptunus, de verst bekende planeet van het zonnestelsel, zich nog andere hemellichamen bevinden, die eveneens om de zon wentelen. Ongeveer twee jaar geleden gaf prof. Forbes aanleiding tot een grondig onderzoek met het oog op deze veronderstelde tot nu onzichtbaar gebleven werelden. Hij beweerde dat zoowel Jupiter als Neptunus een bijzondere groep van kometen bezitten, waar van de zonneafstand dicht bij hun banen ligt. Daaruit leidde hij af, dat waarschijnlijk verder dan Neptunus nog twee planeten moeten bestaan, waarvan de een e ongeveer 100 maal verder van de zon ligt, dan de aarde; de geleerde gaf ook juist de plaats op waar op gestelden tijd de planeet moest verschijnen, Dr Roberts doorzocht nu zorgvuldig de aangeduide hemelstreek met den grooten verrekijker van de Kaapsche sterrenwacht, maar vond niets. Dan heeft Dr. Forbes zijne berekening nog eens gemaakt om tot het zelfde besluit te komen. Daarop heeft een ander sterrekundige getracht bij middel der photographie de planeet op te nemen,