Denk eens aan de fietsen, de slangen, de regenjassen, de overschoenen, matten, kleedjes, hoeden, helmhoeden, enfin, zoo gek kan men 't niet bedenken of men heeft caoutchouc noodig, ja hoe dikwijls gebruiken wij geen caoutchouc zonder er zelf van bewust te zijn, bij 't afsluiten van kleppen, bij kranen, bij kussens, enz.
Dagelijks worden duizenden kilos caoutchouc versleten, en de aanvoer wordt in de laatste jaren wel steeds grooter, maar niettegenstaande de grootere aanvoer, stijgen de marktprijzen toch in die maat, dat dit weêr duidt op een nog grootere vraag.
Wat nu is hiervan 't onvermijdelijke gevolg, dat over eenige jaren, misschien 25, misschien minder, de toevoer niet meer toereikend zal zijn.
Men staat dus voor een crisis.
De boomen groeien zoo gauw niet, dat men dadelijk in de behoeften van de geheele wereld kan voorzien?
Wat moet men dan doen?
.........................
Bleef nu nog maar 't aantal boomen evengroot dan nog had men kans dat de toevoer ook eender zou blijven en niet op den duur vermindere.
Schijnbaar spreek ik mij zelf tegen, door eerst te beweren dat de toevoer grooter wordt, en nu de mogelijkheid van een niet vermindering van toevoer in 't vooruitzicht te stellen, maar men zal dit echter spoedig begrijpen, want indien de toevoer 't zelfde bleef, dan had men redelijke kans te vermoeden, dat ook het aantal boomen evengroot bleef, maar door den grooteren toevoer duidt dit op een uitroeing van de boomen, in één woord op een soort roofbouw.
Hoe grooter de toevoer wordt, des te meer, hiervan kan men verzekerd zijn, des te meer boomen en lianen worden er geveld om inééns een grootere hoeveelheid caoutchouc te krijgen, en zoo moeten er jaren, voor sommige boomen is dit 20 à 25 jaar, voorbijgaan, voordat men een nieuwe caoutchoucboom er voor in de plaats heeft.
En wie nu zijn hier de schuld van. Dat zijn wij; wij allen, de geheele wereld, gij, lezers, evengoed als ik.
Gij verbruikt kilos caoutchouc, maar aanplanten daar denkt men niet aan, zooiets dat gaat van zelf zeker.
Iedere handelsmaatschappij doet haar best in één jaar zooveel mogelijk caoutchouc aan de markten te brengen, de prijzen stijgen desniettegenstaande, wat volgt daaruit, dat de caoutchoucverzamelaars in Brazilië, in Indië en vooral in Afrika, dat bijzonder rijk is aan gummifeeren, voornamelijk door haar moerasachtigen bodem, steeds hooger